Nikša Bogdanić / Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje o drami migranata kod Saborskog: 'Stradali su od najopasnije vrste mine'

'S prvim ožujkom 2026. mi bi trebali ukloniti minsku opasnost na području cijele RH', kazao je

7.3.2021.
19:14
VOYO logo

Migranti s Bliskog istoka koji su spašeni u minskom polju kod Saborskog zatražili su azil u Hrvatskoj, a isto se očekuje i od onih koji su zbrinuti u bolnici. 

Grupa je prije nekoliko dana ušla u Hrvatsku iz BiH i u gustoj šumi upala u minsko polje. U eksploziji je poginuo jedan muškarac, još nekoliko je ozlijeđeno, a ostatak grupe našao se u minskom polju odakle su izvučeni u 10-satnoj policijskoj operaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a upozoravaju da nezakoniti prelasci granice mogu biti izuzetno opasni, a cijeli slučaj aktualizirao je pitanje minskih polja u Hrvatskoj kojih nema samo uz granicu...

Image
pokušaj prelaska granice /

Jedan migrant poginuo, a šest ih je ranjeno u minskom polju: 'Ušli su nezakonito'

Image
pokušaj prelaska granice /

Jedan migrant poginuo, a šest ih je ranjeno u minskom polju: 'Ušli su nezakonito'

Gost RTL-a Danas bio je načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranata koji ilegalno pokušavaju prijeći granicu će sigurno biti još. Na pitanje da li se, nakon ove nesreće, nadziru pojačano minski sumnjiva područja, kazao je:

"Naravno da će biti još nezakonith prelazaka. Hrvatski centar za razminiranje nadzire sumnjiva područja tako da kontrolira stanje obilježenosti, kontrolira svaku tablu koja se nalazi na terenu. Ukoliko dođe do eventualnih saznanja, takve podatke dojavljujemo policiji", kazao je Bogdanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo prva takva nesreća s migrantima - znamo da je u prošlosti bilo mnogo sličnih nesreća i s hrvatskim državljanima, bilo je sljedeće pitanje Ivana Vrdoljaka.

"Prema našim informacijama, ovo je prva nesreća s ovoliko ranjenjih. Oni su ušli dosta duboko u područje Hrvatske. Stradali su od najopasnije vrste mine. Ima dosta ranjenih i jednog mrtvog", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li ovo na bilo koji način ubrzati proces razminiranja, kazao je:

"Ovaj incident neće utjecati na brzinu. Ovo područje je predviđeno da se razminira. Financira se iz sredstava EU. 17,1 kilometara kvadratnih je područje. Hrvatska bi trebakla biti razminirana do 2026. godine. Dobili smo produženje u Oslu za novo razdoblje. S prvim ožujkom 2026. mi bi trebali ukloniti minsku opasnost na području cijele RH", rekao je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo