borba protiv iseljavanja mladih / Načelnik malog dalmatinskog mjesta: 'Vratite se iz Irske i Njemačke, svakome ćemo dati 1000 eura'

Image
Foto: SDP/Miranda Cikotic/PIXSELL

Sam načelnik kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani koji su se snašli negdje u Irskoj ili Njemačkoj vratiti doma zbog nekoliko tisuća kuna, ali da je to 'simbolična mjera'

15.3.2018.
15:28
SDP/Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Načelnik Općine Gradac Matko Burić smislio je inovativnu mjeru kako bi vratio stanovnike koji su se iselili iz tog malog mjesta na Makarskog rivijeri.

Pokrenuo je nekoliko poticajnih mjera, a prvi potezi u borbi protiv depopulacije zapisan je u nacrtu dokumenta koji će se naći na idućoj sjednici Općinskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu će stajati kako će svaki povratnik u Gradac dobiti 7500 kn naknade podijeljene u dva dijela: jedan dio kad potpiše ugovor s Općinom, a drugi kad godinu dana bude boravio u Gradcu, piše Slobodna Dalmacija.

Odluka isključuje povratnike s područja bivše Jugoslavije, studente i starije od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poticaj za povratnike tu su i oni za razvoj i unaprjeđenje proizvodnih djelatnosti od 10.000 kuna, no oni podrazumijevaju sezonsku prodaju na području općine. Onaj koji dobije novac ugovorom će biti vezan na obvezu rada proizvodnog pogona barem 24 mjeseca od potpisivanja ugovora.

Sam načelnik Matko Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani koji su se snašli negdje u Irskoj ili Njemačkoj vratiti doma zbog nekoliko tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane, to jest simbolična mjera kroz koju želimo poručiti da nam je stalo, ali s druge strane ipak jest neki konkretan, prvi korak koji predstavlja prelazak s riječi na djela. Volio bih da se mladi vrate, ali iskreno, nisam siguran hoće li ova mjera biti dovoljna", kaže za Slobodnu Dalmaciju Burić, koji je upravo iz tog razloga zajedno sa svojim timom išao i na poticaje koji će omogućiti neki kontinuitet u radu i zarađivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo