Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DRUŽENJE

Nacinalni dan inavlida ove godine se obilježava na Trešnjevačkom trgu

Nakon dvije godine bez prigodnog obilježavanja uživo, već samo on-line, čemu je kumovala aktualna pandemija, Udruga invalida rada Zagreba ove će godine ponovno obilježiti Nacionalni dan invalida rada uživo u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine, na Trešnjevačkom trgu, u vremenu između 14,00 i 15,00 sati i u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba, Nova cesta 86, od 15,3o sati.

Image
Foto: Thinkstock
RTL.HR/ 15.3.2022. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz prostorije Udruge invalida rada Zagreba, na Novoj cesti 86, odabran je Trešnjevački trg imajući na umu i dalje aktualna ograničenja okupljanja i druženja. Tom će prilikom će zaposlenici Udruge invalida rada Zagreba prolaznicima dijeliti narančaste ruže s prigodnom porukom. Upravo su ruže simbol invalida rada jer pristup tim divnim cvijetovima zahtijeva povećan oprez zbog njihovih oštrih trnova. S takvim bi oprezom svi morali postupati i na svojim radnim mjestima da bi izbjegli nastanak oštećenja i ozljeda koja mogu dovesti do invaliditeta. Narančasta je pak boja specifična za Udrugu invalida rada Zagreba, boja koja svojom toplinom budi entuzijazam i u onim najtežim trenucima dok ćete sadržaj poruke sami otkriti kada nam se 21. ožujka pridružite na Trešnjevačkom trgu, barem samo u prolazu. Nakon tog dijela druženja na otvorenom prostoru, obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada nastavit će se u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba gdje će od 15,30 sati biti otvorena izložba radova s radionice digitalne fotografije "Stepenice".

„Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana invalida rada odlučili smo se slučajnim prolaznicima na Trešnjevačkom trgu uljepšati dan dijeleći im narančaste ruže s prigodnom porukom. Posebno nas raduje činjenica da nakon dvije duge i teške pandemijske godine ponovno imamo priliku okupiti se i upoznati javnost s problemima svoje populacije koji u recentnim tegobnim vremenima nisu nestali, premda su fokus javnosti zauzeli neki drugi problemi. Stoga pozivam i Vas da nam se 21. ožujka 2022. godine od 14,00 sati pridružite na Trešnjevačkom trgu, da se pritom upoznate s Udrugom invalida rada Zagreba i da kući poneste narančastu ružu sa snažnom porukom jednakosti.“ – Izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada - 21. ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom. Povijest dana veže se uz događaje iz 1965. kada su u Belgiji u rudarskoj nesreći nastradale 262 osobe.

Statistički gledano, prema dostupnim podacima na dan 31.12.2021. godine, 95.641 invalid rada bio je registriran u Republici Hrvatskoj, što predstavlja visokih 16,32 % ukupnog broja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Na isti dan, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilo ih je registrirano njih 22.787, odnosno 23,83% ukupnog broja invalida rada u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 15.3.2022. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
hrabra ispovijest

Svaki tjedan u Hrvatskoj zatrudni pet maloljetnica: Za RTL govori majka djevojke koja je rodila s 13 godina

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba