odgovornost premijera i ministra / Nacional: Ministar Ćorić potpisao dokumente o Ini i vjetroelektrani, zašto ga Plenković i dalje drži?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Tomislav Ćorić deblokirao je korupcijom impregnirani projekt vjetroelektrane Krš-Pađene

2.6.2020.
10:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Zašto premijer Tomislava Ćorića i dalje drži u svom timu", pita novi Nacional navodeći da je aktualni ministar energetike "vinovnik" dviju afera koje ukazuju da su korupcija i mutni poslovi doprli do samog vrha Vlade: 31. 7. 2017. deblokirao je korupcijom impregnirani projekt vjetroelektrane Krš-Pađene zbog kojeg je sada u akciji USKOK-a "pala" Josipa Rimac, ali i neki drugi dužnosnici. 

Image
afera vjetroelektrane /

Rimac ima pravo na plaću još godinu dana: Evo koliko joj je država plaćala stan u elitnom ZG kvartu

Image
afera vjetroelektrane /

Rimac ima pravo na plaću još godinu dana: Evo koliko joj je država plaćala stan u elitnom ZG kvartu

S druge strane, u kolovozu 2018. potpisuje da je Ina tek dio MOL Grupe, odnosno lokalna podružnica mađarskog MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a kojim se trasirao put za potajni izvoz hrvatske nafte u Mađarsku, a koji je svojim potpisom “amenovao” i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kroz pet ključnih riječi osvijetlio je u svojoj finalnoj i potpisanoj verziji još jedan dramatični politički posrtaj vlade Andreja Plenkovića. 

Odgovor na pitanje leži u činjenici da tih potpisa ne bi bilo bez odluka vlade pa je samim time, piše Nacional, u ove skandale upleten i premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je istina da Plenković o memorandumu o Ini ne zna ništa, zašto još uvijek u vladi on drži Tomislava Ćorića", piše Nacional i objašnjava kako je Ćorić morao biti svjestan težine formulacije o Ini u memorandumu, gdje piše da će Ina kao članica MOL Grupe uložiti maksimalne napore da poveća količinu transportirane nafte od JANAF-ova terminala u Omišlju prema Mađarskoj i Slovačkoj.

Nacional piše i kako je Ćorić dokument o vjetroelektrani potpisao tek mjesec dana po dolasku na funkciju ministra pa se postavlja pitanje što ga je motiviralo da ga potpiše i tko mu je na taj projekt skrenuo pozornost. Naime, Nacional piše kako Ćorić nije imao ni približno dovoljno vremena u tom periodu od dolaska na mjesto ministra do potpisivanja saznati sve o tom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko mjeseci ranije taj isti projekt stopirao je Slaven Dobrović, MOST-ov ministar koji je bio protjeran iz vlade. Upravo zbog tog projekta Uskok je prisluškivao Josipu Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo