održane vježbe i edukacije / Nacionalni dan hitne službe: 'Cilj nam je pružanje usluge pacijentima kojima je ona zaista neophodna'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kovačić je najavio da bi u lipnju trebala početi praktična provedba paketa reformskih mjera koje je usvojila Vlada

30.4.2016.
14:12
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U Varaždinu je u subotu održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Hrvatskoj, a pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić tom je prigodom kazao kako je cilj ministarstva da hitna pomoć kvalitetno skrbi o onima kojima je to neophodno, odnosno da se smanji broj tzv. nehitnih pacijenata.

Vježbe i edukacije organizirane su za građane na četiri lokacije u Varaždinu, a na onoj na Trgu Miljenka Stančića o pružanju pomoći automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD) bili su pomoćnik ministra Kovačić, varaždinski župan Predrag Štromar, saborski zastupnici i djelatnici 19 zavoda za hitnu medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče reforme hitne medicinske službe, cilj je ministarstva da se hitna medicinska pomoć pruža uistinu na kvalitetan način onima kojima je to neophodno. U 75 do 80 posto slučajeva nisu hitni. Cilj mjera je da budemo efikasniji, da vrijeme pružanja usluge skratimo maksimalno moguće i pružimo pomoć pacijentima koji su zaista vitalno ugroženi", izjavio je Kovačić.

Kovačić: Osvijestiti ljude da pruže prvu pomoć, a struka završi posao 

Dodao je kako je upravo vježba prikazana uz obilježavanje Dana hitne medicine dobra prilika da se ljude osvijesti da i sami mogu pružiti mjere pomoći koje su bitne u 'startu', a da struka završi posao i da pacijent bude reanimiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je najavio da bi u lipnju trebala početi praktična provedba paketa reformskih mjera koje je usvojila Vlada.

Za kritike na predstavljene reforme, posebno zbog smanjenja timova hitne medicinske pomoći, rekao je kako timovi nisu ukinuti, već je promijenjena njihova teritorijalna struktura. "Umjesto dva tima u Čakovcu i u Murskom Središću koje nije imalo tim, sada je jedan tamo izmješten. U konačnici je broj timova isti, samo je preraspoređen i mislim da je to efikasniji oblik pružanja hitne medicinske pomoći", istaknuo je Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štromar: Educirani građani mogu spasiti život

Župan Štromar rekao je kako je županija u posljednjih nekoliko godina opremila hitnu medicinsku službu s pet novih vozila potpuno opremljenih novim aparatima, te istaknuo kako je uz ta  ulaganja važna i edukacija građana. "Imamo više od 3000 educiranih građana koji mogu spasiti život od srčanog udara. Planiramo u idućoj godini osigurati sredstva za još četiri vozila i mislim da je naša hitna jedna od najkvalitetnije organiziranih u državi“, ustvrdio je Štromar.

O važnosti edukacije govorila je i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasmina Begić. "Oko 10 posto od svih intervencija, oko 34.000 godišnje, je hitnih. Ostalo su nehitne. Reformu hitne medicinske službe podržavamo jer je prepoznala najbitniji segment, a to je zaštita hitnog pacijenta", rekla je Begić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo