Vrijeme za buđenje / Nad Hrvatskom se nadvio oblak novog Agrokora - Uljanik traži milijardu eura! Horvat za Direkt: 'Država ima vezane ruke'

'Vjerujem Uljaniku i Upravi da u korespondenciji s Dankom Končarom zajedno mogu ispuniti zadatak'

18.7.2018.
22:44
VOYO logo

A sad nakon ovih bajki, povratak u stvarnost. I to prilično grub povratak. U sjeni Svjetskog nogometnog prventstva i opće nacionalne euforije nad Hrvatskom s nadvio novi Agrokor. Brodogradilište Uljanik. S tim da u Agrokor država nikad nije uložila ni kune našeg novca a Uljanik je već potrošio stotine milijuna kuna novca poreznih obveznika i sada nakon svega njegova Uprava traži još. Naime, zadnje jamstvo je država dala početkom ove godine i to 95 milijun eura pod uvjetom da Uprava napravi plan restrukturiranja. 

Ali, sudeći prema oštrom pismu koje je ministar financija Zdravko Marić uputio resornom ministru gospodarstva Darku Horvatu ništa ne ide po planu. Marić, naime, Horvata upozorava da Uprava Uljanika ne dostavlja istinita finacijska izvješća, da plan restrukturiranja bitno odstupa od onoga što je dogovoreno i da sve skupa ozbiljno ugorožava fiskalnu stabilnost proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, a to sad hrvatska javnost prvi put doznaje, plan restrukturiranja predviđa da Vlada Uljaniku da još 760 milijuna eura državnih jamstava u iduće tri godine i da država u restrukturiranje izravno uloži još 352 milijuna eura. 

Pri tome je ministra Marića prilično naljutilo, da ne kažemo  razbjesnilo da Uprava skriva podatak da neće moći u roku isporučiti novogradnju broj 500, to je brod-jaružalo porinut još prošlog ljeta, što bi automatski aktiviralo 125 milijuna eura jamstva, dakle izravan udar na državni proračun od skoro milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve to, predjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda danas u intervjuu za Jutarnji list kaže da ga šokira prozivka države, da je ministar financija krivo informiran i da će od rujna normalno poslovati. Na to je danas reagirao ministar financija, a Rossanda je poslijepodne u Puli ponovo komentirao situaciju. 

Sve se to događa u resoru ministra gospodarstva Darka Horvata koji, evo tek što je sjeo u stolicu Martine Dalić, i njemu je u krilo odmah pao vrući krumpir, kao i njoj Agrokor, njemo evo Uljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Horvat bio je gost RTL Direkta.

Gospodine Horvat, vi ste u sredini prepucavanja između ministra Marića i uprave Uljanika? Je li doista ministar krivo informiran ili imamo problema s tim dospijećem jamstva od 120 milijuna eura? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je bitno napomenuti je da kolega Marić i ja sistematično obrađujemo plan restrukturiranja, dva puta dnevno sjedimo na zajedničkim sastancima, a rezultat toga je petak 13., ne toliko loš koliko jedno otvaranje perspektive jer smo tog dana zaključili dokument i uz potvrdu Europske komisije ga poslali na potvrdu.

Ako taj plan usvoji EK, rok je 22. srpnja, tada dospijevaju sva jamstva, brodogradilište odlazi u stečaj? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želim demistificirati taj rok. Tog datuma istječe rok od 6 mjeseci u kojem je morao biti poslan plan restrukturiranja i poslati ga u EK. Mi ćemo taj zahtjev ispuniti, plan je u neformalnoj formi već otišao u Bruxelles. U ovom trenutku Uprava za industriju ministarstva gospodarstva razgovara sa službenicima direktorata za poduzetničke kompetencije, mi u ovom trenutku čekamo prvu reakciju EK-a do kraja ovog tjedna.

Vi sada govorite da je sve super i ok, ali ovo pismo govori da se ministar Marić boji da će mu doći na naplatu 125 milijuna eura...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se isporučila dva navoza, potrebno je oko 12 milijuna eura. Tih 12 milijuna eura Uprava traži kod poslovnih banka, u HBOR-u i kod privatnog sektora kao pozajmicu. U ovom trenutku, država, odnosno Vlada, ima vezane ruke. 

Ministar Marić je s pravom zabrinut?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Marić i ja smo zabrinuti oko svega što se događa u Uljaniku.

Još je dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem Uljaniku i Upravi da u korespondenciji s Dankom Končarom zajedno mogu ispuniti onaj zadatak koji su prihvatili i koji će prihvatiti. Mi u ovom trenutku radimo model, tko će se usuditi ući u taj modalitet ovisi isključivo o skupštini Uljanika."

"U kontekstu rervizalizacije Uljanik grupe, ne možemo isključivo govoriti o brodogradnji, moramo govoriti o tome koga mi revitaliziramo. Brodogradnja nije samo brodogradnja. Ima perspektivu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uljanik u ovom trenuku ima vlasnika, u većinskom dijelu to su radnici."

Što je još rekao, pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo