štete u karlovačkoj županiji / Nada iz Levkušja o hororu poplava: 'Napravilo se jezero, okružilo nas, uvečer magla – kao iz Hitchcock filma'

Kupa je poplavila brojne prometnice i sela pretvorila u otoke. Voda se polako povlači, ali stanovnici kažu - dolaze štakori

19.9.2022.
20:30
VOYO logo

Blatom zatrpane ulice, muljem prekrivena dvorišta, poplavljene kuće i podrumi. Dio naselja oko Karlovca i dalje je pod vodom.

Dražen Kušan iz Gornjeg Pokupja kaže nam: "Treći dan da se ne može iz kuće, vidite i sami da voda stoji ispred kuće. Ide se samo čamcem i eventualno tko ima veći traktor prođe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kuća, nastradale su i životinje. Danica ostala je bez dvije kokoši, ali i donijela štakore. "Dosta su veliki, nekakvi crni. Tu sam tri ubila i danas je jedan došao pred vrata i skoro mi je u kuću ušao, moram stalno pazit", rekla je Danica Perpin, iz Gornjeg Pokupja. Bujica je ušla u podrume, ali sobe u prizemlju.

Nada Radinovac iz Levkušja kaže nam: "Napravilo se jezero, skroz nas je okružilo. Nešto prestrašno, a kad se noć spustila onda je došla magla – kao iz Hitchcock filma." Strah i nesigurnost su i dalje tu, bez obzira na to što se voda povlači. Miroslav Radinovac dodaje: "Mi strahujemo od toga što se ovdje dolje u Brodarcima ide graditi hidrocentrala, idu nasipi i voda se diže. Mi se bojimo da ćemo biti stalno poplavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSTAVLJENE BOKS BARIJERE /

Čelnik petrinjskog Stožera: 'Ne vidimo ugrozu od poplava, vjerujem da će tako ostati'

Image
POSTAVLJENE BOKS BARIJERE /

Čelnik petrinjskog Stožera: 'Ne vidimo ugrozu od poplava, vjerujem da će tako ostati'

U kući u Brodarcima u kojoj smo bili nema prostorije u koju se nije zavukla voda. Umjesto automobila, u garaži čamci. Pupe rade u gotovo svakoj kući. Matija Humski iz tog mjesta kaže nam: "Napravimo si obranu ispred vrata, tako da nam kroz vrata ne ulazi, ali kroz zidove vam počne probijati iz poda, od svuda. Tko nije vidio, ne zna kako je to". Marica Humski također govori: "Prije je znala voda doći, ali prođe do jutra ali sada cijeli dan. Koliko god ti usišeš, ona nadire cijeli dan, vidite kroz zidove u ulazi voda."

Stanje u Karlovačkoj županiji polako se smiruje. Vodostaj Kupe pao je od 1,5 metara do više od tri metra uzvodno. Najgore je prošlo, no posljedice se tek sad vide. Mještani za sve krive Hrvatske vode. Antun Humski govori: "Katastrofa, nije trebalo do toga doći, da su se malo pobrinuli ovi za nasip bilo bi bolje." Nakon pogrešne procjene o visini vodenog vala, nisu pomogle ni boks-barijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac, kaže: "To je bila samo vježba i proba. Nije se pokazao kao uspješan, iz razloga što su vodostaji koji su bili najavljeni od Hrvatskih voda premašili sve te razine." Mišo Čičak, voditelj Službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama, govori: "I dobro je da je taj sustav tamo testiran, da nije bilo vode dovoljno, da se nismo uvjerili da je sustav nesiguran možda, bi negdje katastrofa bila puno veća."

Iz Hrvatskih voda poručuju da s izgradnjom nasipa kreću početkom iduće godine. Mještanima je obećanja dosta, baš kao i vode u njihovim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo