ŠEF UPRAVE EMMEZETE ZA RTL / Prva radna nedjelja: 'Šteta je učinjena. Nadam se da je ova tema skinuta s dnevnog reda'

Nakon pet neradnih nedjelja danas su otvorene gotovo sve trgovine pa i one u trgovačkim centrima

31.5.2020.
19:27
VOYO logo

Prije ručka - kupnja u jednom zagrebačkom trgovačkom centru jer je zabrana rada nedjeljom ukinuta nakon više od mjesec dana. Unutar prostora dio trgovina je otvorio svoja vrata, a bilo je i onih koji su odlučili preskočiti novu-staru mogućnost. Kupaca je bilo, ali gužve, barem u ovom trgovačkom centru, nije. Mišljenja kupaca su podijeljena - jedni su za, drugi protiv iako su se i sami, kažu, došli malo prošetati trgovačkim centrom. 

Image
6 ili 14 neradnih nedjelja /

Božinović iznenađen pitanjem RTL-a o neradnoj nedjelji: 'Kako nije sve vraćeno kako je bilo?'

Image
6 ili 14 neradnih nedjelja /

Božinović iznenađen pitanjem RTL-a o neradnoj nedjelji: 'Kako nije sve vraćeno kako je bilo?'

Odluka o ukidanju zabrane rada nedjeljom odnosi se i na tržnice. Zagrepčani su pohrlili na Trešnjevački plac po voće i povrće, gotovo kao i prije korone. Nekima treba hrana za kućne ljubimce, neki ne mogu na plac subotom, ali smatraju da nije nemoguće organizirati se.

Oni koji su jutros odlučili prodavati svoje proizvode podijeljeni su oko rada nedjeljom.
''Isplati se, naravno da se isplati. Ovako bih doma bio, ne bih ništa radio, na ovaj način ipak unovčim to što radim, trud i muku, i tako dalje'', kaže Marko Levak dok Irfan Semilović smatra: ''Ja sam protiv radne nedjelje. Mi se isto trebamo odmoriti, subota je dovoljno. Nedjelja neka bude neradna''.

"Trgovine se nisu trebale otvoriti još ove nedjelje jer zaposlenici nisu dobili obavijest tjedan dana ranije", upozoravaju iz Sindikata trgovine čija predsjednica Zlatica Štulić kaže: ''Zbog toga pozdravljamo odluku svih onih poslodavaca koji danas ne rade. Radnici su zbunjeni situacijom i vjerujemo da ćemo u vremenu ispred nas dobiti zakon i da ćemo se moći na njega očitovati''.

U takozvanim normalnim uvjetima kazna za poslodavce koji su poslušali Stožer i promijenili raspored radnicima bila bi od 61.000 do 100.000 kuna, a Štulić kaže: ''Državni inspektorat je od medija mogao saznati koje će trgovine raditi. Svi uvjeti za pokretanje određenih postupaka protiv poslodavaca koji nisu poštovali Zakon o radu postoji. Vidjet ćemo, Inspektorat je na potezu''.

Prije koronakrize većina je trgovaca radila praznicima, a blagdani su bili neradni. Nakon mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i vraćanja radne nedjelje nije se ukinula zabrana rada praznicima. Čelnik Stožera Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade, i dalje tvrdi da je neradna nedjelja bila epidemiološka mjera, a pozicija Vlade i HDZ-a je jasna: ''Što se tiče neradnih dana, to je materija koju određuje Zakon o trgovini. Naravno da je Stožer cijelo vrijeme u funkciji i ako bude potrebe za bilo kakvom korekcijom nekih odluka, mi ćemo to napraviti''.

Većina prehrambenih lanaca radila je po nedjeljnom rasporedu, a bilo je i onih koji su rekli kako vjeruju da su njihovi zaposlenici već imali isplaniranu svoju nedjelju i da im oni žele dati priliku da je i iskoriste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izgubili smo četiri radna dana u svibnju, to je oko 13 posto radnog vremena. Nažalost, mislim da je javnost rekla svoje mišljenje o tome i da do toga vjerojatno nije trebalo doći, šteta je učinjena i idemo dalje'', kazao je za RTL Danas predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik u razgovoru s RTL-ovim reporterom Borisom Miševićem.

''Vidite i sami koliki su redovi i posjećenost u ovom trgovačkom centru. Istina je da postoji razlika između prehrambenih i neprehrambenih trgovina. Ovo je neprehrambena trgovina koja ima izrazito jake nedjelje, evo, na nivou Zagreba to je čak i do 20 posto tjednog prihoda'', kazao je. 

''Naše radnice i radnici imaju satnicu uvećanu za 30 posto nedjeljom. To je individualna odluka svake tvrtke jer u Zakonu o radu nije precizno definiran iznos, samo da trebaju biti više plaćeni. Zasad otpuštanja nije bilo, ni kod nas, ni u većini trgovina, bili smo zatvoreni mjesec i pol dana, sva neprehrana, pomogle su i Vladine mjere. Nadamo se da će ta tema nedjelje sad biti skinuta s dnevnog reda i da će se nastaviti spašavati gospodarstvo. Nalazimo se u ogromoj dubokoj krizi i svako sprječavanje aktivnosti bilo bi pogubno'', poručio je Školnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo