PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Nadoknadit ćemo manjak kiše iz listopada, a možda i još ponešto: Evo kakvo nas vrijeme očekuje!

Toplina u studenom se nastavlja pa se ne treba čuditi ako srušimo još poneki rekord

5.11.2019.
6:55
VOYO logo

Nadam se da vam rekordi nisu dosadili jer se pojavljuju sve češće. Evo i u nedjelju smo imali vremensku zanimljivost. I ne, ne radi se o količini kiše, iako je ona u nekim dijelovima zemlje neumorno padala pa je tako ponegdje izmjereno i do 90 milimetara. Radi se o južini i pripadajućoj toplini. Dubrovnik je, naime, u ponedjeljak ujutro zabilježio najnižu temperaturu od 20,0 °C, a takva se noć u klimatološkom rječniku naziva toplom noći. Zapravo, sve češće čak preuzimamo i internacionalni termin za takvu pojavu - tropska noć. Zapravo, već u subotu u 14 sati temperatura se popela iznad 20 i nije se spuštala sve do ponedjeljka u podne, gotovo dva cijela dana. Dva dana u studenom! Tropska noć u studenome nije zabilježena najmanje 20 godina, a i inače se smatra rijetkim meteorološkim događajem.

Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

U utorak obilna kiša i olujno jugo

Toplina u studenom nastavlja se pa se ne treba čuditi ako srušimo još poneki rekord. Noćas i jutros mjerili smo temperature kakve bismo i trebali mjeriti sredinom dana početkom studenog, a danju ćemo u velikom dijelu zemlje bilježiti dvadesetice. Dojam ipak neće biti tako toploga vremena, i to prije svega zbog vjetra. U unutrašnjosti će puhati većinom umjeren južni i još češće jugozapadni vjetar koji bi ponegdje na sjeverozapadu i u gorju mogao imati i jake udare. Na moru jugo u jačanju, u Podvelebitskom primorju, Kvarneriću, u šibenskom akvatoriju puhat će brzinom od oko 40 km/h, a njegova će snaga na mahove dosezati i 95 km/h. To su uvjeti u kojima je pomorski promet ograničen, neki brodovi i trajekti neće ploviti i stoga je za veći dio Jadrana izdano i upozorenje. Usto, Državni hidrometeorološki zavod za utorak upozorava i na obilnu kišu, u gorju i na sjevernom Jadranu lokalno i do 35 litara po četvornome metru. S obzirom na obilnu kišu koja je u ponedjeljak već pala, treba imati na umu da su moguće lokalne bujice pa i poplave u nekim niskim i nezaštićenim objektima, a svakako i otkazivanje prije najavljenih aktivnosti na otvorenom. Budite oprezni u prometu jer će uvjeti za vožnju biti otežani zbog smanjene vidljivosti te kiše na kolnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

 Nastavlja se kišno, ali razmjerno toplovrijeme

I sljedećih dana nastavlja se kišno, ali razmjerno toplo vrijeme. Neće to više biti dvadesetice, ali će se temperature i dalje zadržavati visoko iznad očekivanih za ovo doba godine, osobito jutarnje. Kiša će svaki dan padati u barem malom dijelu zemlje, a najčešće će to biti gorska područja. U središnjoj Hrvatskoj najviše suha vremena očekuje se u četvrtak i nedjelju, ali ni ostalih dana kiša neće biti obilna. Znatno više kiše past će u Zagori, a u petak i u Slavoniji. Vjetra bit će svakako manje nego danas te i dalje većinom južnih smjerova.

Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

Na Jadranu vjetrovitije s obilnom kišom

Na Jadranu će vjetra biti znatno više nego u unutrašnjosti, a kiša će biti jača i obilnija. I ne samo to, mogla bi povremeno donositi i afrički pijesak. Pred nama su, dakle, dani s prljavom kišom. I ne samo onom običnom, dosadnom jesenskom  nego i žestokim grmljavinskim pljuskovima praćenima snažnim vjetrom koji će skretati s juga na oštro i lebićadu. Vjerojatnost za takva žešća nevremena najveća je na prijelazu sa srijede na četvrtak te tijekom petka. Temperature većinom bez promjene, i uglavnom malo više od prosjeka za početak studenoga. Osvježenje je izgledno u nedjelju.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

Kiša i južina obilježit će idući tjedan i više dana, a sve detaljne informacije dojavit ćemo vam na društvenim mrežama i putem naših televizijskih emisija na vrijeme. Čitajte nas i gledajte svaki dan u RTL Vijestima u 16:30 i RTL-u Danas u 18:30 te na našim Instagram i Facebook stranicama!  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo