O DOMOVINSKOM RATU / Nagrađene priče srednjoškolaca: 'Putovanje u Vukovar me jako potreslo i tad sam napisala priču'

'Dosta radimo i obilježavamo obljetnice, kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Mislim da se neke stvari ne smije zaboraviti'

3.8.2020.
19:34
VOYO logo

Uoči obilježavanja 25. obljetnice Oluje Ministarstvo branitelja dodijelio je nagrade učenicima srednjih škola za najbolje kratke priče o Domovinskom ratu. Ona je učenica prvog razreda gimnazije, a njezina priča Zbogom Ljubo, o smrti dvojice vojnika, prijatelja, donijela joj je pobjedu.

Voli pisati

''Još u 8.razredu kada smo bili u Vukovaru na dvodnevnom putovanju. Sve me je to jako potreslo i istu večer kad sam se vratila doma, sjela sam i sve sam napisala na papir i dala tati da pročita'', ispričala je Vilhelmina Lana Krajcer, učenica IV. gimnazije Zagreb.

Osim što voli pisati, obožava i svirati pa će nagradu potrošiti na kupnju električne gitare. Njezina priča o Domovinskom ratu dirnula je i njezinu profesoricu i mentoricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dosta radimo i obilježavamo obljetnice, kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Mislim da se neke stvari ne smije zaboraviti, moraju biti informirani, ali važno je poticati i kritički stav o ratnim zbivanjima i promišljati, također razvijati domoljubne osjećaje i interes za nacionalnu povijest'', ispričala je Ana Samaržija Lujanac, profesorica hrvatskog jezika u IV. gimnaziji u Zagrebu.

Image
UOČI PROSLAVE OLUJE /

Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću: 'Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina'

Image
UOČI PROSLAVE OLUJE /

Vojni poligon 'Crvena zemlja' preimenovan u čast Josipu Markiću: 'Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina'

Sedam nagrađenih

Na natječaj Ministarstva branitelja prijavilo se 83 učenika, nagrađeno je sedam priča, a još pet ih je pohvaljeno. Ove dvije mlade autorice inspiraciju za svoje priče pronašle su u osobama koje poznaju.

Amalija je svoju, pod nazivom Misa, posvetila baki i svojoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U mojoj obitelji se prenosi priča iz doba Domovinskog rata, priča o mojoj teti i tati, kada su izgubili mamu i sve što su imali. Ja sam dobila ime prema svojoj baki i zato osjećam poriv da prenosim tu priču dalje'', kazala je Amalija Danjek, učenica III. gimnazije Zagreb.

Rat je ono poslije rata, priča je o vojniku, ratnom invalidu i njezinom prijatelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Inspiracija je dragi prijatelj, njegovu priču sam i prenijela na papir. Jako je tužna i nadahnjujuća. On nakon tragedije nastavlja živjeti u potpunoj vjeri'', rekla je Lucija Vilić, učenica II. gimnazije Split.

Kažu o događajima i od ljudi o kojima su pisale naučile su mnogo, a to žele prenijeti i drugima. Njihove priče ali i one drugih učenika dogodine će se zato naći u zbirci kratkih priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo