bunt radnika / Najava štrajka u Rijeci, veću plaću traže tete u vrtićima, vozači i vatrogasci, a gradonačelnik kaže da nema čarobni štapić

Grad ima 10 dana za dogovor sa 650 zaposlenika svojih dječjih vrtića

11.2.2022.
21:40
VOYO logo

U Rijeci štrajkom do većih plaća planiraju tete u vrtićima, vozači gradskog prijevoza, ali i vatrogasci!

Hoće li biti zatvoreni vrtići i blokiran promet, ovisi o gradskoj vlasti koja je uspjela za sada potpisati primirje s radnicima Vodovoda i kanalizacije.

Odbrojavanje je počelo danas u podne i pet minuta. Grad ima 10 dana za dogovor sa 650 zaposlenika svojih dječjih vrtića. Ne bude li tako, scenarij je jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova pressica je službeno i objava štrajka koji će po našem hodogramu i pravnim zakonskim aktivnostima uslijediti 21. veljače", izjavila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

Riječ je o 30-ak objekata s 3.200 upisanih mališana. Oni koji se o njima brinu kažu, tri godine traže usklađivanje svoje osnovice plaće sa zakonski zagarantiranom na 6044 kune. Njihova je niža 833 kune. Roditelji se ne moraju brinuti da će odgojitelji djeci zaključati vrata. Onoj koja dođu, bit će osigurano osnovno - njega, skrb i prehrana.

Image
nema dogovara o plaćama /

Najavljen štrajk u riječkim gradskim vrtićima: Radnici nemaju više strpljenja za riječku vlast

Image
nema dogovara o plaćama /

Najavljen štrajk u riječkim gradskim vrtićima: Radnici nemaju više strpljenja za riječku vlast

"Nema odgojno-obrazovnog rada, nema sportskog programa, nema provođenja ranog učenja talijanskog i engleskog jezika, glazbenog i ekološkog", poručila je Ingrid Čavić, sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću Rijeka.

Kažu, razloga za štrajk je puno. Nisu jedini koji traže svoja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije posao radnika da brine tko će sve u Gradu tražiti svoje zakonsko pravo na povećanje plaće", kazala je Žilić.

Povećanje traže i riječki vatrogasci, ljudi koje se kada gori, kuje u heroje. Kažu, od tapšanja po ramenu se ne živi, a i potplaćeniji su od brojnih hrvatskih kolega. Vatrogasac s tri godine staža bez poreznih olakšica tu ima plaću od 5 i pol do 5800 kuna. Traže rast od 600 kuna. Još sutra će anketirati kolege pa zahtjeve poslati poslodavcu.

"I dat ćemo jedan razuman rok 7 dana da se očituju o tom našem prijedlogu. Ako ne bude pozitivnog pomaka, odmah u sljedeći ponedjeljak ćemo pokrenuti postupak mirenja ispred gospodarsko-socijalnog vijeća i nakon toga imamo, naše je legalno pravo na pokretanje sindikalne akcije odnosno štrajk!", izjavio je Goran Hibler, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaća je frustrirajuća obzirom da znamo za koliku plaću rade naši ostali kolege. Tu se radi razlika kod nekih postrojbi čak do 50 %", poručio je Mauro Kružić, vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Vozači Autotroleja ni danas na sastanku kod direktora nisu postigli dogovor. Sindikalno članstvo već se izjašnjava za štrajk solidarnosti sa zaposlenicima vrtića.

"Održao bi se ili krajem sljedećega tjedna ili početkom onog idućega.Štrajk upozorenja bio bi na način da bi usporili vožnju autobusa glavnim ulicama grada Rijeke u određenom vremenskom periodu i sa davanjem zvučnih signala ukazivali bi na svoje svakodnevne probleme od premorenosti, preko prekovremenog rada, premalih primanja", kazao je Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotroleja.

Gradonačelnik, kaže, razumije radnike, ali nema čarobni štapić.

"Ja sam svjestan da svi žele veće osobne dohotke, veće plaće i materijalna prava, no proračun je usvojen i u tom kontekstu ja sam odgovorna osoba za izvršenje proračuna", rekao je Marko Filipović (SDP), gradonačelnik Rijeke.

Za dogovor treba novca i vremena. Ni jednog ni drugog nema previše, pa Rijeci prijeti ozbiljan bunt radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo