jesu li vladine mjere dovoljne? / Najavljivana poskupljenja stigla su. Baka Milka Vinceković kaže: 'Pa to je ludo kak' je sve otišlo gore'

Mjesečni račun za struju gotovo je 10 posto viši, a plin je skočio između 16 i 20 posto. Sjetva ide za 10-ak dana i poljoprivrednik nam kaže da je skuplja za 50 posto u odnosu na lani

1.4.2022.
18:30
VOYO logo

Točno prvog u mjesecu plaća račune. I zadnji put po ovoj cijeni. Uz sva poskupljenja,  obitelj iz Grubišnog Polja kraj Bjelovara s kojom smo razgovarali, sve teže nalazi računicu.

"Odem u trgovinu, potrošim 200-300 kuna samo za osnovne namirnice da bih napravila ručak. Primijetila sam da je ulje drastično skuplje. Pa meso. I jako su poskupile higijenske potrepštine, pogotovo za djecu", govori nam Vladica HorvatKnežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni, ali i ostala kućanstva diljem Hrvatske, u prosjeku morat će izdvojiti 27 kn na mjesec više za struju. A ako je dosad račun za plin bio 300 kuna, sada će biti čak 46 kn veći. No, s malim djetetom nema puno prostora za štednju.

"Ne pazimo kad peremo robu. Sad, kad je počeo samostalno jesti, imamo i pod dvije mašine za oprati na dan", govori Vladica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vladina mjera /

HAMAG-BICRO do podne izdao 1023 odluke i vaučera za troškove plina poduzetnicima

Image
vladina mjera /

HAMAG-BICRO do podne izdao 1023 odluke i vaučera za troškove plina poduzetnicima

Iako imaju dvije prosječne plaće, teško bi bilo bez vrta i ovaca.

Jer ovako izgleda presjek budžeta prosječne hrvatske obitelji - medijalna plaća mlade obitelji je 12 tisuća kuna. Kad oduzmete 4000 kn za hranu, 2000 za režije i još 4000 za stambeni kredit ili najam, ostaju samo 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A time treba platiti vrtić, odjeću, gorivo, drva... Tu će malo uštedjeti jer PDV na ogrjev pada. Umjesto 400, metar drva koštat će 350 kn.

U selu pored njihova, baka Milka ima najnižu mirovinu pa će dobiti najveći jednokratni energetski dodatak za umirovljenike - 1200 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morti je, kak' se kaže, norcu radovanje. To neće biti dovoljno za skuplji plin, struju... Ma, kakvi ma kakvi! Pa to je ludo kak' je sve otišlo gore", govori nam Milka Vinceković iz Slovinske Kovačice. 

Ovaj kraj jako ovisi o poljoprivredi. Sjetva kreće za deset dana i bit će najskuplja dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najteža će sada biti sjetva. Nafta, gorivo, urea, sjeme... drastično je otišlo gore spram prošle godine. Ove godine je sjetva 50 posto skuplja nego prošle godine. Cijena bikova isto, ja se bavim mljekarstvom, prodajem po 2 i pol kune, kaže dobili smo pomoć. Nikakva je to pomoć. Trebala bi biti bar kunu veća", govori nam Tomislav Matković, vlasnik OPG-a.

Dok se bore za svaku kunu, ne uspijevaju držati korak s općenitim rastom cijena. Pa bi traktori ovog proljeća mogli ostati parkirani. Svakako, i bez novog vala poskupljenja, već dugo nema prostora za bezbrižnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo