jesu li vladine mjere dovoljne?

Najavljivana poskupljenja stigla su. Baka Milka Vinceković kaže: 'Pa to je ludo kak' je sve otišlo gore'

Mjesečni račun za struju gotovo je 10 posto viši, a plin je skočio između 16 i 20 posto. Sjetva ide za 10-ak dana i poljoprivrednik nam kaže da je skuplja za 50 posto u odnosu na lani

Irena Pirjać/ 1.4.2022. u 18:30

Točno prvog u mjesecu plaća račune. I zadnji put po ovoj cijeni. Uz sva poskupljenja,  obitelj iz Grubišnog Polja kraj Bjelovara s kojom smo razgovarali, sve teže nalazi računicu.

"Odem u trgovinu, potrošim 200-300 kuna samo za osnovne namirnice da bih napravila ručak. Primijetila sam da je ulje drastično skuplje. Pa meso. I jako su poskupile higijenske potrepštine, pogotovo za djecu", govori nam Vladica HorvatKnežević.

I oni, ali i ostala kućanstva diljem Hrvatske, u prosjeku morat će izdvojiti 27 kn na mjesec više za struju. A ako je dosad račun za plin bio 300 kuna, sada će biti čak 46 kn veći. No, s malim djetetom nema puno prostora za štednju.

"Ne pazimo kad peremo robu. Sad, kad je počeo samostalno jesti, imamo i pod dvije mašine za oprati na dan", govori Vladica. 

Image
vladina mjera

HAMAG-BICRO do podne izdao 1023 odluke i vaučera za troškove plina poduzetnicima

Image
vladina mjera

HAMAG-BICRO do podne izdao 1023 odluke i vaučera za troškove plina poduzetnicima

Iako imaju dvije prosječne plaće, teško bi bilo bez vrta i ovaca.

Jer ovako izgleda presjek budžeta prosječne hrvatske obitelji - medijalna plaća mlade obitelji je 12 tisuća kuna. Kad oduzmete 4000 kn za hranu, 2000 za režije i još 4000 za stambeni kredit ili najam, ostaju samo 2000.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

A time treba platiti vrtić, odjeću, gorivo, drva... Tu će malo uštedjeti jer PDV na ogrjev pada. Umjesto 400, metar drva koštat će 350 kn.

U selu pored njihova, baka Milka ima najnižu mirovinu pa će dobiti najveći jednokratni energetski dodatak za umirovljenike - 1200 kn.

"Morti je, kak' se kaže, norcu radovanje. To neće biti dovoljno za skuplji plin, struju... Ma, kakvi ma kakvi! Pa to je ludo kak' je sve otišlo gore", govori nam Milka Vinceković iz Slovinske Kovačice. 

Ovaj kraj jako ovisi o poljoprivredi. Sjetva kreće za deset dana i bit će najskuplja dosad.

"Najteža će sada biti sjetva. Nafta, gorivo, urea, sjeme... drastično je otišlo gore spram prošle godine. Ove godine je sjetva 50 posto skuplja nego prošle godine. Cijena bikova isto, ja se bavim mljekarstvom, prodajem po 2 i pol kune, kaže dobili smo pomoć. Nikakva je to pomoć. Trebala bi biti bar kunu veća", govori nam Tomislav Matković, vlasnik OPG-a.

Dok se bore za svaku kunu, ne uspijevaju držati korak s općenitim rastom cijena. Pa bi traktori ovog proljeća mogli ostati parkirani. Svakako, i bez novog vala poskupljenja, već dugo nema prostora za bezbrižnost.

Irena Pirjać/ 1.4.2022. u 18:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
obavljen je očevid

Kod otoka Unije došlo je do havarije: Jahta duga 18 metara posve je potonula, poznat uzrok nesreće

Više s weba