'To je loš alat' / Najbrži prst za javne natječaje odlazi u povijest: 'Ogorčeni smo, ljuti i razočarani'

Ministar je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potpore novoosnovanim poduzećima dan prije današnjeg roka za prijave

1.6.2022.
20:15
VOYO logo

Priprema, pozor, sad - najbrži prst za javne natječaje odlazi u povijest. Iako je mislio da će mu stići samo hvalospjevi jer je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potporu novoosnovanim poduzećima, na adresu ministra Davora Filipovića stižu kritike.

Poduzetnici, prestanite klikati. Ministar je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potpore novoosnovanim poduzećima dan prije današnjeg roka za prijave. Tako je sva priprema onima koji su se namjeravali danas prijaviti pala u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbilja smo ogorčeni, ljuti, razočarani jer se po tko zna koji put pokazuje nepoštovanje prema nama kao struci, konzultantima koji zastupamo korisnike. Prije svega bezobrazno je to da se taj natječaj otkazuje bez ikakve najave dan prije nego mora biti predan", kazala je Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove.

No, osim uzaludnog truda naprasna odluka ministra poduzetnicima budi nadu jer je, kažu, metoda najbržeg prsta nepravedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KAPACITETI SE NE KORISTE' /

Filipović nakon sastanka s mađarskim kolegom o Janafu, ali i isteku vladine odluke o trošarinama cijene goriva

Image
'KAPACITETI SE NE KORISTE' /

Filipović nakon sastanka s mađarskim kolegom o Janafu, ali i isteku vladine odluke o trošarinama cijene goriva

"To je loš alat. To nije alat koji odražava racionalnu prosudbu kvalitete nekog projekta nego je to čista lutrija, sreća ili nesreća za one koje ti elektroni ili što već putuje tim kanalima", poručio je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

"Primjenjivati najbrži prst, znači doslovce kriterij kad kliknete, u kojem trenutku, koliko brzu mrežu imate za projekte gdje se ocjenjuje kvaliteta, gdje se ocjenjuje inovacija. To su inače projekti koji inače zahtijevaju konzorcij evaluatora iz svih grana", kaže Zielinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Hrvatskoj o dodjeli sredstava odlučuje jedino brzina prijave. Zato su dovitljivi poduzetnici čak koristili i umjetnu inteligenciju, takozvane botove, da ih prijavljuju. Tako su na nekim dosadašnjim natječajima sva sredstva bila raspodijeljena u manje od sekunde.

"U 14-oj stotinki sekunde je bila iskorištena cijela alokacija", rekla je Zielinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, novi ministar, kaže, čuje probleme poduzetnika.

"Osluškujući privatni sektor, poduzetnike, reći ću i poslovnu zajednicu odlučio sam poništiti taj natječaj i rekonfigurirati ga kako bi glavni kriterij za odabir bila kvaliteta i sadržaj projekata, a ne tko se i kojom brzinom prijavio", izjavio je Davor Filipović (HDZ), ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napokon se stvari mijenjaju, možda će pomisliti neki, no drugi se sjećaju da je jedna druga ministrica još 2018. godine jednako odlučno izgovarala slične riječi kada je govorila - najbrži prst nikad više.

"Više se takvi natječaji neće objavljivati. Ići će natječaj po kvaliteti projekata koje će naši poduzetnici moći prijaviti", kazala je Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I, eto, četiri godine kasnije, Hrvatska je na istoj polaznoj točki. Sličnom metodom najbrže prijave, ali putem pošte, dodjeljuju se i koncesije na plaže. Zato otočki lovci na koncesije putuju na drugi kraj države, u Bajakovo, gdje jedina pošta u Hrvatskoj radi 24 sata, samo kako bi prijavu mogli poslati u ponoć i jednu sekundu na dan otvaranja natječaja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo