14. obljetnica / Najcrnji dan hrvatskog vatrogastva ostao je misterij. Hoće li se ikad saznati pravi uzrok tragedije?

Prema službenoj teoriji uzrok joj je tzv. eruptivni požar, a istinu i dalje traže rodbina i prijatelji koji su i ove godine obišli 12 kornatskih križeva

30.8.2021.
21:00
VOYO logo

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. šestorica vatrogasaca poginula su na mjestu događaja, a šestorica nedugo kasnije od posljedica teških opeklina. Preživio je jedino Frane Lučić iz Tisnog.

Najcrnji dan hrvatskog vatrogastva ostao je misterij, još nisu rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok joj je tzv. eruptivni požar, a istinu i dalje traže rodbina i prijatelji koji su i ove godine obišli 12 kornatskih križeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23-godišnji Ante bio je odbojkaš i sezonski vatrogasac, a njegov 52-godišnji otac profesionalac u DVD-u Tisno. Za njih obojicu, ali i još 10-icu njihovih kolega iz Tisnoga, Vodica i Šibenika, koban je bio odlazak na jedan kornatski požar.

Image
prisjećanje na tragediju /

U 15:25 diljem Hrvatske ćete začuti sirene. Evo o čemu se radi

Image
prisjećanje na tragediju /

U 15:25 diljem Hrvatske ćete začuti sirene. Evo o čemu se radi

''Svaku godinu dolazimo na isto mjesto, ali istina se ne saznaje. Evo 14 godina je prošlo, uvijek isto. Ali, nekako, nešto te vuče da moraš doći i lakše se i popeti, i doći, kao da te oni vuku da dođeš tu gore'', rekla je kćer i sestra poginulih vatrogasaca Vesna Puček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam 16 godina i moje sjećanje je samo na dedu. I to se dede sjećam od malena. A ujaka se ne sjećam. Nemam neko sjećanje na njega'', kazala je Arijana Puček, unuka i nećakinja poginulih vatrogasaca.

Nekadašnji županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica pravomoćno je u siječnju ove godine oslobođen krivnje za tragediju po zapovjednoj odgovornosti. Ali u presudi stoji i da netko treba odgovarati jer stradalim vatrogascima pomoć nije stigla na vrijeme. Hoće li se to ikada dogoditi?

''Vidjet ćemo. Vjerujem u naš sustav'', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Od kornatske tragedije, vjeruje glavni vatrogasni zapovjednik, u vatrogastvu je poboljšano puno toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od 2007. se promijenilo puno toga od samih provjera zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, dobili smo novi Zakon o vatrogastvu, Hrvatska vatrogasna zajednica je postala nadležna za vatrogastvo u Republici Hrvatskoj, poboljšala se opremljenost'', rekao je Tucaković.

Spomenik kornatskim herojima, 12 kamenih križeva na mjestu stradanja, osmislio je poznati arhitekt Nikola Bašić, a 2010. izgradilo ga oko 2 i pol tisuće vatrogasaca i dobrovoljaca iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovaj svaki križ se u jednom danu izgradio. Znači, nije se radilo više puta, nego u jednom danu. To je po 60-70 kubika kamena nošeno na traljama, na starinski način. Najprije sam živio s tom djecom kao veliki prijatelj njihovih roditelja i bila mi je dužnost doći, sudjelovati i graditi ove križeve'', rekao je Radoslav Juričev Sudac iz Vodica.

I ove su godine počast kolegama došli odati vatrogasci iz njihovih postrojbi, ostatka zemlje, ali i inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osobno sam želio prisustvovati ovoj komemoraciji i molitvi za pokojne. Duboko sam impresioniran. Rodbini i drugovima iz vatrogasne službe izražavam moje najdublje suosjećanje'', rekao je Michael Vogel.

Suosjećanje i tuga ono je što svakoga preplavi kada dođe na otok i pokuša zamisliti sve što se ovdje dogodilo tog kobnog dana...

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo