Rijedak fenomen / Najezda meduza u sjevernom Jadranu! Ribari su očajni: 'Strašno! Bilo ih je više od 2 tone'

Najveće probleme imaju koćarice koje vuku mreže po morskom dnu ali morska pluća onemogućavaju i izlov mrežama u blizini obale

7.2.2021.
20:30
VOYO logo

Najezda meduza u sjevernom Jadranu uzrokuje ozbiljne probleme tamošnjim ribarima. Umjesto uobičajenog ribljeg ulova koćarice izvlače mreže s po nekoliko tona meduza pod čijom težinom pucaju sajle i konopci. No osim materijalnih šteta meduza vrste morska pluća ne predstavlja opasnost za ljude a stručnjaci vjeruju da najezda neće trajati više od nekoliko tjedana. 

Image
Društvene mreže /

Slavonka će ovog 'američkog vojnika' pamtiti dok je živa: 'Poslao sam ti paket, a u njemu je...'

Image
Društvene mreže /

Slavonka će ovog 'američkog vojnika' pamtiti dok je živa: 'Poslao sam ti paket, a u njemu je...'

 Iako bezopasne za ljude morska pluća u ovakvim koncentracijama zagorčavaju život ribarima. Izlazak na more ovih im dana donosi samo trošak goriva, vremena i rada.

Rino Ossich, savudrijski ribar: "Zadnji put kad smo bili vani sam vukao tek samo sat vremena i kad sam je digao je bilo strašno. To je bilo preko dvije tone, tri tone".

 Osim nekoliko tisuća kuna izgubljenog dnevnog ulova pod težinom meduza stradavaju konopci i sajle na koloturima. Ovaj poseban konop koji u sebi ima četiri metalne sajle nije podnio težinu posljednjeg ulova.

"Onda smo prestali i sad čekamo da malo nestane tih meduza", rekao je Rino.

Morska pluća su autohtone jadranske meduze, relativno velikog promjera i prepoznatljive po tirkiznom obodu klobuka. Savudrijski ribar Danilo viđa ih već godinama.

"Kad su se pojavljivale, pojavljivale su se u ljetnom periodu a u ovom zimskom periodu u mojoj 30 godišnjoj aktivnosti na moru nisam susretao", rekao je Danilo Latin, savudrijski ribar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ribari se moraju strpiti"

Najveće probleme imaju koćarice koje vuku mreže po morskom dnu ali morska pluća onemogućavaju i izlov mrežama u blizini obale.

"Jer masa meduza se nasloni i umjesto da mreža stoji vertikalno ona legne na dno, uhvati se za kamen i kida se", rekao je Latin.

Ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi koji su razlozi masovne pojave meduza u zimskim mjesecima ali pretpostavljaju da ovaj fenomen neće dugo trajati.

"Je li on povezan s rijekom Po, možda s velikom količinom nutrijenata ili s povišenim temperaturama ili nižim u nekom dijelu ove zime to je teško reći. Ali ribari ja mislim da se moraju strpiti malo jer bi trebala ova najezda splasnuti u roku pod dva do tri tjedna a već traje desetak dana", izjavila je dr. Barbara Sladonja, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Fenomen pogađa i ribare iz susjedne Slovenije i Italije a u hrvatskom dijelu Jadrana prisutan je od krajnjeg sjevera do visine Novigrada i Poreča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike