zabrinjavajuće brojke / Zbog najhladnijeg svibnja u zadnjih 30 godina osjetno pala prodaja pive i mineralne vode!

Što je najgore ovakvo će se vrijeme nastaviti i protegnuti i duboko u lipanj

29.5.2019.
22:25
VOYO logo

Ovako kišan svibanj se ne pamti, palo je dva do tri puta kiše nego inače, u Zagrebu  je recimo od 30 dana, 21 dan padala kiša. Sve to snažno se odrazilo na proizvodnju i prodaju pića i poljoprivredne usjeve. Točnih službenih podataka još uvijek nema, ali prema neslužbenim informacijama od samih proizvođača, prodaja recimo piva i mineralne vode je 30 posto manja nego lani u ovo vrijeme.

Još su veći problemi u poljoprivredi pa tako recimo zbog kiše se uopće ne mogu brati jagode kojima upravo traje sezona. Što je najgore ovakvo će se vrijeme nastaviti i protegnuti i duboko u lipanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba trešanja na plantaži u Kloštar Ivaniću odgođena je zbog kiše. U nasad nismo mogli bez čizama, a među stablima tuga i žalost. Nedozrijeli plodovi su počeli otpadati s krošnje, a oni koji se zadrže počinju pucati zbog previše vode.

"To nama znači stopostotna šteta. U prvoj kvaliteti se dopušta samo dva posto popucalih plodova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliku štetu vi onda procjenjujute financijsku zbog ovog vremena?

"Ja, ako nastavi ovako narednih pet dana, ako bude ovako kao što je zadnjih deset dana, očekujem preko 50 posto štete na ovom nasadu trešanja", rekao nam je Stanko Čosić, proizvođač trešanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propast će dobar dio usjeva"

Kroz duboko blato do slasnih jagoda. U ovom nasadu kod Jastrebarskog teško se radi ovih dana, jagode treba pobrati, ali kiša otežava posao. Iako je urod ove godine bolji nego lani pitanje je što će na kraju od njega ostati. Jedan dio uništit će kiša, a drugi bolesti koje će se nakon nje pojaviti.

"Polomilo je sve plastenike, skinulo je, veliku štetu mi je napravio taj vjetar nevrijeme koje je bilo. Sad i ove kiše nikako ne pogoduju nama niti jagodarima. Moje je mišljenje niti nikakvom voćarstvu", ističe Damir Gregurić, proizvođač jagoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadnice salate kasne s presađivanjem u polje dva tjedna, a ono što je otišlo na police slabo se prodaje.

"Smanjilo se pogotovo ovog dijela povrća koji se više konzumira kad je toplije vrijeme. Rajčica, paprika, krastavac, tikvice... Međutim, bilježimo konstantan pad prodaje I kupusnjača i salate", upozorava Hrvoje Gregurić, predsjednik Hrvatske udruge povrćara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolege iz Međimurja javljaju zabrinjavajuće vijesti.

"Po poljima pucaju glavice kupusa kelja itd. Drugim riječima, sva proizvodnja koja je planirana kroz 15-ak, 20 dana vrlo vjerojatno će završiti puno ranije baš iz tog razloga što će propasti dobar dio usjeva. Zaštita koju je trebalo obaviti protiv truleži krumpira ne može se obaviti jer ljudi ne mogu ući u polje", kaže Gregurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji se bliži žetva pšenice, a sada čeka prestanak kiše kako bi se prije košnje ponovno tretirala protiv korova.

"Čim sunca nema, nema ni gostiju"

"Poljoprivreda je gospodarska grana koja voli vodu u tlu. Međutim u mjesecu svibnju smo imali znatno više oborina nego u posljednjih deset godina. I sigurno kad vam padne preko sto litara vode na metar kvadratni da to može stvarati određene probleme. Trgovački lanci skrivaju podatke o padu prodaje, ali mi smo u proizvođačkim krugovima uspjeli doći do nekih", ističe Ernest Nađ iz odjela za poljoprivredu HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da proizvođači mineralne vode i pivari zbog lošeg vremena bilježe pad prodaje za 30 posto. 

"Za sreću je potrebno troje. Sunce, gosti i hladno pivo. Čim nema sunca, nema ni gostiju što se naravno može vidjeti i po terasi. Znači definitivno se u ugostiteljstvu u Zagrebu, a tako i širom Hrvatske dogodio crni labud", kaže Petar, voditelj kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni labud ili crni oblaci. Ali, posljedice godine bez proljeća, mogli bi osjetiti i u turizmu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo