TJEDNA PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA / Najjači toplinski val ovog ljeta, godine, ikada? Kada mu stiže kraj?!

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Tjedan u koji smo zakoračili donosi novi jači toplinski val - četvrti ovoga ljeta, a lako moguće i najjači toplinski val u Hrvatskoj u posljednjih 50-ak godina.

31.7.2017.
14:51
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Tjedan u koji smo zakoračili sa sobom donosi novi jači toplinski val – četvrti ovoga ljeta, a lako moguće i najjači toplinski val u Hrvatskoj u posljednjih 50-ak godina! Prema podacima s meteorološke postaje Zagreb Maksimir, od 1960. do danas imali smo svega četiri ovako jaka toplinska vala (2007., 2012, 2013., 2015.), a upravo bi ovaj mogao biti jači od svih njih!

Image
Image

Tako će vrlo vjerojatno na više hrvatskih meteoroloških postaja biti srušeni rekordi apsolutno najviših temperatura. Međutim, specifičnost ovog vala vrućine nisu samo iznosi temperature, već i dugotrajnost koja će naše organizme ozbiljno namučiti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNUTRAŠNJOST

Image
Image

U kopnenim će krajevima do kraja tjedna biti iznimno vruće. Temperatura će danas i sutra biti većinom biti oko 35 °C, u srijedu i četvrtak oko 39 °C, a za vikend oko 37 °C. Lokalno je moguće koji stupanj više od tih vrijednosti tako da u nekim mjestima i gradovima temperatura može prijeći iznimno visokih 40 °C!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Podsjetimo, najviša temperature ikad mjerene u Hrvatskoj bile su 42,8 °C u Pločama te 42,4 °C u Karlovcu. Ovaj tjedan postoji mogućnost da te vrijednosti budu premašene! Neugodno tople bit će i noći, temperatura se do kraja tjedna neće spuštati ispod 21 °C! Uz to, prevladavat će sunčano, čak i pretežno vedro vrijeme. Tek rijetko uz mogućnost za poneki pljusak s grmljavinom, osobito u srijedu i četvrtak u Gorskom kotaru i Lici.

JADRAN

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Na Jadranu će do kraja tjedna biti pretežno vedro te vrlo vruće. Temperatura uglavnom između 34 i 37 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije i Istre moguće je i koji stupanj više od toga!  Olakotna okolnost na Jadranu je slab do umjeren maestral koji će puhati sve do nedjelje i bar malo olakšavati ove iznimno visoke temperature. Mnogima će noći biti neugodnije od dana zbog manjka vjetra te temperatura koje se neće spuštati ispod 25 °C!

Upozorenje na jak toplinski val izdao je i Državni hidrometeorološki zavod čije priopćenje zajedno s preporukama kako zaštititi tijelo od visokih temperatura možete pronaći ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Glavno i jedino pitanje koje svi s pravom postavljaju jest - kada dolazi kraj ovoj iznimnoj vrućini? Odgovor nije baš utješan. Naime, blago popuštanje vrućine nazire se tek početkom idućeg tjedna, a povratak na podnošljivije i ugodnije vrijednosti tek u drugoj polovini idućeg tjedna!

Više detalja o ovom toplinskom valu možete čuti svaki dan u našim prognozama u 16:30, 18:25 i 19:10 na RTL-u te na našoj FB stranici RTL Vrijeme gdje smo dostupni za sva vaša pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvajte se, klonite sunca i pijte barem dvije litre vode na dan, ali i pića koji sadrže soli i elektrolite poput izotoničnih napitaka te juha!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo