komentari na rtl-ovu anketu / Najlošije reforme u zdravstvu: što o svemu kaže struka, a što građani?

Reforme koje su građani u ekskluzivnoj anekti RTL-a o 100 dana vlade ocijenili najlošijima, su one u zdravstvu

30.4.2016.
18:48
VOYO logo

Sedam minuta od poziva i prva pomoć je stigla do pacijenta. Za djelatnike hitne nema odmora ni na njihov Nacionalni dan.

Image
NISU SE BAŠ PROSLAVILI /

RTL anketa o prvih 100 dana: donosimo vam sve rezultate ekskluzivnog istraživanja o radu Vlade!

Image
NISU SE BAŠ PROSLAVILI /

RTL anketa o prvih 100 dana: donosimo vam sve rezultate ekskluzivnog istraživanja o radu Vlade!

"U našoj Varaždinskoj županiji mi imao negdje oko 10 posto, da možemo reći od ukupno svih intervencija kojih je 34 tisuća godišnje, imamo 10 posto hitnih, ostali su nehitni", tvrdi Jasminka Begić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se hitna pomoć našla prva na udaru reformi u zdravstvu. Svaki slučaj koji nije hitan, a završi na hitnoj plaćat će se 150 kuna.

"Mislim da je to previše. Mislim da je teško ocijeniti koji je hitan, a koji baš nije hitan", rekla je Diana iz Varaždina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL anketi građani su ocijenili - najlošija Vladin potez u 100 dana je poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 60 na 79 kuna. 

Nehitna stanja, znači upale grla, uha, temperatura od dan dva bi trebala rješavati obiteljski liječnici. Ako ta reforma obiteljske medicine ne zaživi, onda mi očekujemo puno veći opseg posla liječnica hitne medicine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to puno? Ja mislim da nije puno. Zapravo oni koji su najpotrebitiji, najugroženiji to neće ni osjetiti. Morate znati da oko milijun građana ni ne plaća dopunsko osiguranje", rekao je Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravlja.

U prikupljanje potpisa protiv poskupljenja, uz umirovljenike ustao je i Forum mladih SDP-a. Tvrde, prikupili su oko 10 tisuća potpisa u šest dana i zajedno s onima umirovljenika sljedeći tjedan ih nose u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovako mi je preskupo, a onda još 20 kn to su četiri kruha", "Ljudi nemaju novaca, onda im je svaka kuna važna", komentiraju građani.

"Hitna pomoć dostupna je uvijek telefonom. Sve nejasnoće koje imaju 194. Ako će se prosuditi da to nije za riješiti u kući pozvat će se, najčešće se izlazi na teren i pogleda se pacijent u kući", rekao je Davorin Cerovečki, medicinski tehničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nehitna stanja, znači upale grla, uha, temperatura od dan dva bi trebala rješavati obiteljski liječnici. Ako ta reforma obiteljske medicine ne zaživi, onda mi očekujemo puno veći opseg posla", tvrdi Marija, liječnica hitne medicine Krapinsko-zagorske županije.

Od lipnja će svi oni koji nemaju dopunsko osiguranje maksimalnu participaciju plaćati tri umjesto dvije tisuće kuna. Reformska mjera je i uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja, ali se još ne zna koje usluge uključuje ni je li najniža polica 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne raspravljamo o tome. Rekao sam da će se cijela zdravstvena reforma kroz narednih nekoliko mjeseci moći iščitati u paketu. Vrlo je teško tumačiti samo jednu mjeru nepovezanu s nekom drugom mjerom", tvrdi Kovačić.

A prvi danak reformi građani će osjetiti na svojim džepovima već od lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo