HGK upozorava / Najlošiji u Europi: tek ćemo 2020. godine dostići razinu rasta iz 2008.; ne znamo koristiti EU fondove

Image

Prema analizi Hrvatske gospodarske komore o iskorištavanju sredstva fondova EU, Hrvatska zaostaje za EU i sporije se oporavlja od recesije

7.2.2017.
9:20
VOYO logo

Sedma smo država u svijetu s najdubljom recesijom. Rast nam je skroman, pa ako nastavimo ovim tempom, trebat će nam još četiri godine da se nađemo na razini rasta iz 2008. godine. Dakle trebat će nam punih dvanaest godina da se vratimo na početnu točku. 

Ako se usporedimo s Europom, tu smo gori od zemalja na istočne Europe, koje su se mnogo brže oporavile od recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom bi nam oporavku mogla pomoći sredstva Europske unije - samo da ih koristimo na pravi način.

Prema analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK) “Razvojni prioritet – maksimalno iskoristiti sredstva fondova EU”, pokazatelji dosadašnjeg korištenja fondova EU su niski, te stavljaju Hrvatsku na poziciju članice s najmanjom stopom iskorištenosti. Naime, za proračunsko razdoblje 2007.-2013. postotak iskorištenosti sredstava fondova EU u Hrvatskoj iznosi 80,7%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HGK screenshot
Image
Foto: HGK screenshot

HGK tablica

Foto: Screenshot HGK

Prema posljednjim podacima Europske komisije, u sadašnjoj proračunskoj perspektivi EU za razdoblje 2014. - 2020. godine, Hrvatska je šesta u EU gledajući sredstva iz fondova EU po glavi stanovnika. Međutim, prema isplaćenim sredstvima, Hrvatska je 22. među državama EU28, dok je 25. prema odobrenim sredstvima za isplatu, stoji u izvješću HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HGK screenshot
Image
Foto: HGK screenshot

HGK tablica 2

Foto: HGK Screenshot

Kako bi se poboljšalo korištenje sredstava iz europskih fondova, "potrebno je ubrzati pripremu i objavu natječaja, ali i sustav upravljanja i kontrole fondovima EU učiniti učinkovitijima, ako ne i jednostavnijima", kaže se u izvješću HGK. Bolje korištenje sredstava iz EU fondova moglo bi podići stopu gospodarskog rasta i do #% BDP-a, što bi bitno povećalo konkurentnost hrvatskoga gospodarstva,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo