ŠIBENSKO KUPALIŠTE JADRIJA / Najmanje vikendice na Jadranu: Nemaju ni struju ni tekuću vodu, ali u 6 kvadrata stane sve što kupačima treba

Image

Jadrija je nezaobilazna postaja i za turiste koji su se brzo prilagodili i prihvatili pravila starosjedioca

8.8.2022.
7:45
VOYO logo

Živopisne boje vrata retro kabina zaštitni su znak kultnog šibenskog kupališta Jadrija popularnog kod svih generacija Šibenčana

"Mi živimo ovdje kao jedna velika obitelj.. Svi se pozdravljamo. Nitko se ne dogovara za kavu, samo jednostavno svi dođu, družimo se i to je nešto predivno", kaže Frana Dulipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od svoje 4. godine, znači preko 74 godine. Tu bi prespavali, kuhali, lovili bi ribu, to je bija užitak", kaže Marko Krička iz Šibenika.

Najmanje vikendice na Jadranu nemaju struju niti tekuću vodu, ali u svega 6 kvadrata stane sve što treba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nekakav komfor od kemijskog wc-a, struje u važu, šta bi rekli u akumulator, solar i tako dalje i možemo boraviti i spavati u njoj koliko god noći je potrebno", kaže Ivan Livić iz Šibenika.

"Teta mi tu isto ima kabinu, onda tu ima kuhalo, kod nje kuhamo, jučer smo roštiljali u šumi, tako cila obitelj je bila", kaže Elizabeta Rupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor izložbe o "prvih 100 godina Jadrije" podsjeća kako su kupališta s kabinama imala i druga mjesta na obali, ali Šibenčani su svoje jedini uspjeli sačuvati

"Onda nije bilo ovakvih razvijenih prometnica, ljudi su morali negdje nešto ostaviti i to je bio hit, bila je moda", kaže Stanko Ferić iz Udruge 'Volim Šibenik'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kupanje se dolazilo brodom iz Šibenika, a vikendom bi se i prespavalo

"Kad je došla subota, ko je ima kabinu, kuva je u kabini, onaj ko nije, donija je manistru na suvo i indoranu kokoš i ilo se u šumi, je l", kaže Jole Rak, ugostitelj iz Jadrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko malih kuhinjica okupljaju se rodbina i prijatelji

"Moj rođak uvati ribu , pa mi dade, donese, pa zajedno tu stavimo na gril, a većinom kuvam janjetinu, juhu, jer svi vole juhu i janjetinu", kaže Iskra Celić iz Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Punjene paprike, šalša na pomidore kako mi kažemo , to je ono najbolji specijalitet tu za jesti", kaže Mia Vukičević iz Šibenika.

Jadrija je nezaobilazna postaja i za turiste koji su se brzo prilagodili i prihvatili pravila starosjedioca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo