na Klinici za tumore u Zagrebu / Najmoderniji uređaj za zračenje onkoloških bolesnika je tjednima kvaru: 'Pacijenti čekaju, neki i odustaju od liječenja'

Uređajem bi se trebali liječiti i djeca i odrasli pacijenti. Trebali, jer on je pokvaren već nekoliko tjedana

5.2.2022.
21:00
VOYO logo

Na zračenje svakoga dana čeka 30 pacijenata s tumorom. Uređaj ne radi jer je pokvaren, a istekao je ugovor o njegovu servisiranju.

"Zadnja informacija je da je riješeno što se tiče od strane vlasnika aparata Klaićeve bolnice učinjena je uplata, serviseri su obaviješteni, izlaze u ponedjeljak na popravak aparata", kazao je Ivan Milas, v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aparat je zapravo u vlasništvu Dječje bolnice u Klaićevoj. No kako oni nemaju djelatnost radioterapije oni su ga smjestili, odnosno posudili Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Image
ŠTO S DRUGIM BOLESTIMA? /

Tumori na čekanju: Potraga istražuje hoće li zbog straha od zaraze i fokusa na epidemiju koronavirusa uslijediti i epidemija raka

Image
ŠTO S DRUGIM BOLESTIMA? /

Tumori na čekanju: Potraga istražuje hoće li zbog straha od zaraze i fokusa na epidemiju koronavirusa uslijediti i epidemija raka

Uređajem bi se trebali liječiti i djeca i odrasli pacijenti. Trebali, jer on je pokvaren već nekoliko tjedana. No ovo nije prva takva situacija, bio je pokvaren i u prosincu pa su ga popravili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je stvar spasilo Ministarstvo zdravstva koje je popravak platilo 750 tisuća kuna. I dok se nadležni bave birokracijom i prebacivanjem odgovornosti - pacijenti na zračenje u prosjeku čekaju po mjesec dana.

"Ove situacije nisu ništa novo, nisu izolirani slučaj. To se događa često s razno raznim aparatima upravo vezanim uz radiološku dijagnostiku i terapiju. Tako da se često pacijentima događaju da čekaju, da ih se odgađa. Neki čak odustanu od daljnjeg liječenja ili ček i ne započnu takvo liječenje", kazao je Ivica Belina, predsjednik Koalicija udruga u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaj star oko 2 godine se također nekoliko puta pokvario. Teško je onda i zamisliti kako je raditi na onima od 15 godina.

"Dio naših uređaja je apsolutno zastario, prešao je bilo koji rok trajanja koji je u prosjeku 8 godina. Nama su uređaji stari i po 15. Kako bi se to u Zagrebu reklo, raubamo te uređaje do maksimalne granice", kazao je Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za neke od njih, kažu liječnici, ni ne postoje novi dijelovi pa se zamjenjuju starima.

"Mi u KBC-u Zagreb imamo trajne servisere, pokriveni smo godišnjim ugovorima o servisiranju. Pola u šali kažemo da oni samo što ne spavaju kod nas. No ipak od postojećih 5 uređaja, vrlo često su na po 2, a i do 3 u kvaru", objašnjava Pleština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Pleština uvjerava da unatoč ovakvom stanju, dulje čekanje na zračenje nema drugih posljedica na zdravlje osim psiholoških. No, teška je to utjeha za 25 tisuća novooboljelih od raka svake godine u Hrvatskoj, od kojih svakoga dana umre njih 39.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo