s motovima glagoljice i pletera / Najpoznatiji hrvatski odjevni suvenir: Odjeća iz seoske škrinje stigla do Kine, ali i britanske kraljice

Popularni dvojac 2 chellos, političarka Petir, ali i predsjednica ponosno nose najpoznatiji hrvatski odjevni suvenir

14.5.2019.
15:24
VOYO logo

Marijana Petir možda je bila posljednja, ali naša predsjednica ipak je bila ispred svih kada je moda u pitanju. Kolinda Grabar-Kitarović odjeću s motivima glagoljice i tradicionalnih pletera nosila je u gostima kod Putina, britanske kraljice, ali i u društvu Aleksandra Vučića.

"S predsjednicom je bilo jako zanimljivo raditi obzirom da smo promijenili lokaciju, bili smo kod nje u uredu. Dosta mi je vjerovala što se tiče dizajna, ali i fotografiranja. Ja sam složila kako treba stajati i to je bilo perfektno", priča Marija Milković, dizajnerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod motom "izvucimo naše blago iz škrinja i ormara i pokažimo svijetu što imamo", Vesna s kćeri Marijom već 20 godina istražuje hrvatsku povijest, baštinu, tradiciju koju pretvori u nosive kolekcije. Glagoljica, paška i lepoglavska čipka, bordura Bašćanske ploče. Sada su opčinjene pleterima.

"Ovaj projekt 12 pletera, 12 hrvatskih vladara radili smo više od godinu dana. Svi pleteri imaju imena naših kraljeva i knezova. Uglavnom su to muške košulje, pleter s imenom kralja Tomislava", kaže Vesna Milković, dizajnerica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kaputa, preko košulja, haljina, do torbe, broševa i ostalih modnih dodataka, naši veleposlanici, konzuli, političari, glazbenici, svi su oni modni ambasadori hrvatske baštine. I dok su neke suradnje počeli posve slučajno...

"Mama je samo izvukla košulje koje je spremila u vrećicu i rekla: 'dečki, ovo večeras nosite, i oni su rekli - odlično glagoljica, naravno da da'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge su procvjetale i u pravo prijateljstvo. Dok se Vesna i Marija pripremaju za današnju reviju povodom 20. godišnjice rada, iz daleke Kanade sjetila ih se i Predsjednica. 

"Poslala nam je čestitku za našu sutrašnju reviju i nadamo se da će biti zanimljivo i lijepo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo