IZMJENE ZAKONA O GROBLJIMA / Najviše ih ima u Slavoniji: Miču se natpisi i spomenici koji veličaju četnički pokret i srpsku agresiju

Image
Foto: Vijesti.hr

Do 2020. trebali bi se zabraniti takvi spomenici i nadgrobni natpis

14.10.2018.
8:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Ovo je veliki mauzolej Vukašina Šoškočanina - narodnog junaka. 
Tako tu piše.  Za vukovarske Hrvate spomenik je to zloglasnom četniku Vuletu - kojeg smatraju odgovornim za masakr 12 hrvatskih policajaca. Spomenik stoji već gotovo tri desetljeća. 

Upitan smeta li natpis, voditelj groblja Siniša Sremac odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom dijelu ne smeta, jednom smeta, smeta nam mediji što napadaju, kroz ovaj spomenik se napadaju svi građani Borova. Je sporan natpis, bez daljnjega, tamo se spominje srpska zemlja, ali je to natpis iz toga vremena." 

Spomenik je podigla obitelj, a tijelo je kasnije prebačeno u Srbiju. Sremac koji je Šoškočanina i sahranjivao, kaže naknadu za mjesto sada nitko ne plaća.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja jesam u kontaktu bio s bratom najmlađim od Vukašina, rekao mi: Siniša ako narodu smeta, odvrni ga i spremi unutra. Ja njemu kažem, Dule ja ne mogu to napraviti sam jer to je sada predano crkvi."

Rješenje ima Ministarstvo graditeljstva. Na preporuku Vijeća za suočavanje s prošlošću krenuli su u izmjene Zakona o grobljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natpisi takvi se moraju spriječiti, sve što potpada pod veličanje oružane agresije na republiku Hrvatsku", kaže Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva.

Spornih agresorskih grobova, braniteljske udruge nabrojale su 39. Ima ih od Karlovca, poput ovog koji spominje ustašku gardu i MUP-ove krvnike, do Like, a 
najviše u istočnoj Slavoniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ministarstvu tek rade na odredbama, no kažu građanima će dati vremena. 

"Ne ide represija istog trena već da se da obiteljima vremena da sami usklade svoje nadgrobne spomenike s onim što zakon odredi. Prijelazni period će postojati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ovo ministarstvo graditeljstva tako je prvo počelo provoditi preporuke Vijeća, koje je inače, osnovano zbog spomen ploče za poginule HOS-ovce zbog natpisa "Za dom spremni. 

"HOS-ove ploče ne spadaju u domenu zakona o grobljima, niti u preporuku, a to je veličanje velikosprske agresije na Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene zakona o grobljima trebale bi stupiti na snagu 2020. kada Vladinu i saborsku proceduru. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo