Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
reformom protiv dugova

Nakić: 'Reorganizacija je neophodna, bolnički sustav stvara 1,2 milijarde kuna duga godišnje'

'Da bi osigurali neke stvari u pogledu zdravstvene zaštite moramo izdvajati više iz HZZO-a, a ako idemo dosadašnjim načinom to je moguće samo kroz zaduživanje', kaže ministar

Image

Dario Nakić

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Hina/ 10.7.2016. u 15:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

DUBROVNIK - Ministar zdravlja Dario Nakić upozorio je u nedjelju u Dubrovniku kako hrvatski zdravstveni sustav stvara godišnje 1,2 milijarde kuna novog duga, ističući da bolnice neće prestati stvarati nove dugove sve dok god se ne napravi reorganizacija i reforma bolničkog sustava.

Upitan za komentar stvaranja duga u Općoj bolnici Dubrovnik kao posljedice nedovoljnog izdvajanja sredstava iz HZZO-a, ministar je novinarima odgovorio kako dubrovačka bolnica nije jedina u toj poziciji.

"Svjesni nestabilnosti zdravstvenog sustava mi smo odmah po dolasku na vlast pokrenuli reforme, jer zdravstveni sustav na godišnjoj razini stvara 1,2 milijarde kuna novog duga. Što se tiče stvaranja duga, dubrovačka bolnica nije ništa lošija u odnosu na druge. Da bi osigurali neke stvari u pogledu zdravstvene zaštite moramo izdvajati više iz HZZO-a, a ako idemo dosadašnjim načinom to je moguće samo kroz zaduživanje. Potrebna nam je reorganizacija bolničkog sustava u cjelini kako bi imali stabilan i kvalitetan zdravstveni sustav, a da nepotrebne troškove reduciramo", poručio je Nakić.

Ministar se u Dubrovniku sastao sa županom dubrovačko-neretvanskim NikolomDobroslavićem povodom uvođenja ljetne helikopterske službe hitne medicine na području najjužnije županije, koja će funkcionirati sve do 1. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi se volimo pohvaliti velikim brojem ljudi koji nas posjećuje, ali to od nas zahtijeva više ulaganja i veću razinu zdravstvene zaštite. Svjesni smo položaja ove županije i činjenice da je prva sljedeća bolnica ona u Splitu i udaljena više od 200 kilometara. MUP je ustupio jedan svoj helikopter koji će biti stacioniran ovdje u Dubrovniku, a ovo nije kraj dobre suradnje. Upravo zbog udaljenosti bolnica razmišljamo kako unaprijediti kvalitetu hitne medicinske pomoći u Metkoviću, gdje će se kroz postojeći Dom zdravlja pojačati mogućnost pružanja hitne pomoći kako bi što ravnomjernije zaokružili zdravstvenu zaštitu i kvalitetu života u cijeloj županiji", rekao je Nakić.

Župan Dobroslavić naglasio je kako je ovakva usluga potrebna prvenstveno zbog izduženosti Dubrovačko-neretvanske županije, ali i velikog broja otoka koje obuhvaća. "Od sutra pa do 1. listopada imamo u našoj županiji jednu dodatnu uslugu u službi Hitne medicine. To je trajno stacioniran helikopter koji će služiti za prijevoz hitnih pacijenata. On će biti u Zračnoj luci Dubrovnik, a intervenirati tamo gdje je potrebno. Naša županija je izdužena, a imamo i veliki broj otoka. Posjećuje nas veliki broj turista i ovo je svakako dobar način da dobru službu hitne medicine, dodatno poboljšamo", rekao je Dobroslavić.

Upravo se čita

Image
subota u 22:40

Stižu nam studen i zima... hladniji no ikad!

Napomenuo je kako je ministar već ranije odobrio još jedan T1 tim hitne pomoći u Orebiću i kao i pripravnost u gradu Korčuli, zahvalivši Ministarstvu obrane te najavivši kako će redovan način prijevoza bolesnika helikopterom i dalje ostati na snazi i izvan turističke sezone.

Hina/ 10.7.2016. u 15:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
na snazi od 2023. godine

Zakon o radu po novim mjerilima. Plaća najkasnije do 15. u mjesecu, uvodi se ugovor o radu na daljinu...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba