Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NA SLIČNOJ RAZINI

Nakić: 'Zdravstveni proračun neće se bitno smanjiti, ali će se iz njega vraćati dugovi'

Proračun samog Ministarstva zdravlja, kaže Nakić, bit će nešto manji jer se planiraju uštede u iznosu od 65 milijuna kuna

Image

Dario Nakić

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Hina/ 2.3.2016. u 11:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

ZAGREB - Ovogodišnja sredstva za zdravstvenu zaštitu neće se značajno smanjiti u odnosu na lanjska, tako da će i dalje iznositi nešto više od 22 milijarde kuna, ali će se iz tih sredstava morati vraćati dugovi iz ranijih godina, koji zasad iznose oko 2,5 milijarde kuna, najavljuje ministar zdravlja Dario Nakić

Nakić je u izjavi za Hinu potvrdio da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i dalje ostati izvanproračunski fond.

"Sredstva HZZO-a ostat će na istoj razini, ali budući da nemamo mogućnosti za dodatna sredstva, iz proračuna HZZO-a morat će se vraćati dugovi koji su sada na razini 2,5 milijarde kuna, a vidjet ćemo je li to i konačni iznos duga", rekao je Nakić.

Proračun samog Ministarstva zdravlja, kaže Nakić, bit će nešto manji jer se planiraju uštede u iznosu od 65 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukupna sredstva Ministarstva zdravlja, koja uključuju transfer iz državnog proračuna za zdravstveni sustav, sredstva za investicije i funkcioniranje Ministarstva zdravlja trebala bi iznositi oko 2,85 milijarde kuna, no Nakić napominje kako još treba definirati iznos za financiranje Imunološkog zavoda, koji je lani preuzela država.   

Najveći dio dugova čine dospjeli i nedospjeli dugovi bolnica koje su, nakon sanacije u 2014. i 2015. godini, napravile novih 2,1 milijardu kuna obveza. 

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Nakić, koji predlaže prekid sanacije i povratak zdravstvenih ustanova u sanaciji njihovim osnivačima, a među njima i 18 županijskih bolnica, kaže da županije neće s upravljačkim pravima dobiti i teret dugova, jer se bolnice financiraju iz proračuna HZZO-a.

Smatra, međutim, da županije trebaju imati veći utjecaj na funkcioniranje svojih bolnica te da svi zajedno - Ministarstvo, županije i uprave bolnica trebaju dogovoriti način i dinamiku vraćanja novonastalih dugova iz prihoda ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Preuzimajući resor, Nakić je najavio racionalizaciju i financijsku stabilizaciju, kako bi se postigle dodatne uštede unutar sustava. Tome bi trebale pridonijeti reformske mjere, među kojima je kao prva najavljena reforma hitne medicinske službe, te pronalaženje dodanih izvora financiranja kroz dopunsko i dodatno osiguranje i uvođenje usluga nadstandarda.

Hina/ 2.3.2016. u 11:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROMJENA VREMENA

Što se to sprema? Nevrijeme prijeti Hrvatskoj, izdano upozorenje meteoalarma: 'Zaštitite sebe i imovinu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba