Potrebna sanacija terena / Nakon 22 godine pravnih zavrzlama, Šibenik će dobiti novo naselje - Batižele: 'Govorimo o stotinama milijuna eura investicije'

Zadatak profesionalnog menadžmenta je što prije osmisliti cijelo novo naselje i pronaći strateškog partnera za izgradnju

7.7.2021.
7:55
VOYO logo

Na mjestu nekadašnje tvornice elektroda i ferolegura, u Šibeniku bi trebalo osvanuti novo naselje - Batižele.

Imovinsko-pravne zavrzlame trajale su čak 22 godine, teren je trebalo ekološki sanirati, a sada ga je država odlučila staviti na raspolaganje gradu. Kada kreće gradnja i što će sve graditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik će dobiti potpuno novu stambenu četvrt sa svim sadržajima koji joj pripadaju, hotel s kongresnom dvoranom, zdravstvene sadržaje, produženu i uređenu plažu Banj. Gradnja bi trebala početi kroz dvije godine.

"Ja mislim da je izvrsna ideja. Sve je bolje od ovog ničega što je i zapušteno i zapravo izgleda sramno. Dakle, bilo kakav sadržaj, pogotovo nekakav kontrolirani gdje će biti svega za svakoga", rekla je Marina Šojić iz Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi bilo ni korektno da se ovo sad dalo nekome na upravljanje i da tu bude samo jedan sadržaj. Naime, ovo apsolutno s ove strane grada bi trebalo jedan mješovit sadržaj gdje će svima biti udovoljeno u nekom kontekstu", izjavio je Tonči Mrša iz Šibenika.

Image
urbana revitalizacija /

VIDEO Pogledajte kako bi mogao izgledati dio Zagreba koji je sada ruglo. Ovaj prijedlog rješenja bi mogao oduševiti Zagrepčane

Image
urbana revitalizacija /

VIDEO Pogledajte kako bi mogao izgledati dio Zagreba koji je sada ruglo. Ovaj prijedlog rješenja bi mogao oduševiti Zagrepčane

Gola pustoš Batižela, područja nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, ali na atraktivnom položaju uz Kanal Sv. Ante najveći je prostorni resurs Grada Šibenika i najveća brownfield investicija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o stotinama milijuna eura investicije u to područje. Ali, u ovom trenutku bi rekao da čak nije nije bitna niti najvažnija stvar investicije. Najbitnije je da se jedna crna točka, a to je zaista prava crna točka na području grada rješava", poručio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Uklonit će se i oko 50 tisuća kubičnih metara zaostalog otpadnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektom Batižele stavit će se u funkciju 272 tisuće metara četvornih nekadašnjeg TEF-a. Naravno, ono što najprije treba napraviti je sanirati ostatke troske koje još uvijek ima.

Više od 20 godina je prošlo od blokiranja računa i odlaska u stečaj TEF-a i toliko dugo su trajali i imovinsko-pravni problemi oko nekadašnjeg industrijskog giganta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ono što u ovom trenutku možemo pomoći gradu u osmišljavanju, odnosno realizaciji ovog projekta, stavit ćemo na raspolaganje. Uključivo i financijske obveze koje smo spremni preuzeti", rekao je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Osnovano je i trgovačko društvo u kojemu je većinski vlasnik Grad Šibenik, a manjinski država. Zadatak profesionalnog menadžmenta je što prije osmisliti cijelo novo naselje i pronaći strateškog partnera za izgradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo