SKUPLJA HRANA U ŠKOLI / Nakon Bjelovara, RTL doznaje da poskupljuje prehrana i u drugim školama u Hrvatskoj: Cijena učeničkog obroka raste do 10 kuna!

Razlog je poskupljenje namirnica, ali i uvođenje kvalitetnije hrane u školski jelovnik

19.9.2021.
20:30
VOYO logo

Nakon najave da će u Bjelovaru poskupiti školski obroci i to za 30 posto, RTL doznaje da će se val poskupljenja proširiti i na druge osnovne škole u zemlji.

Razlog je poskupljenje namirnica, ali i uvođenje kvalitetnije hrane u školski jelovnik. A koliko će to roditelje više koštati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obroke svojoj djeci ranije su plaćali 6 kuna, no od ove školske godine bjelovarski roditelji moraju izdvojiti - 9 kuna po obroku: 

"Školski obrok poskupio je tri kune po obroku.Dakle, to je mjesečno povećanje sa 120 na od 160 do 180 kuna, ovisno o broju dana u mjesecu", kaže Martina Supančić, ravnateljica Prve osnovne škole Bjelovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenje je, kaže, bilo neizbježno, nakon skoka cijena namirnica i energenata: 

"Poskupljenja nikad nisu popularna, ali roditelji su i sami svjesni da s obzirom na povećanje svih cijena je neminovno moralo doći do povećanja cijena školske prehrane", tvrdi Supančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleno svjetlo ravnateljima za povećanje cijena dala je gradska uprava, no pod uvjetom da učenici dobiju kvalitetniju hranu, od domaćih proizvođača, a za jelovnike su zadužili nutricionisticu: 

"Roditeljima je ipak bitnija kvaliteta"

"Znači, hrvatski poljoprivrednik plasira svoje proizvode u škole i vrtiće i na taj način im je zagarantiran plasman svojih proizvoda i osigurano tržište, a djeca jedu zdravu, domaću, lokalnu hranu. Ponavljam, cijena jednog takvog zdravog obroka jednaka je zapravo cijeni male šalice kave", jasno će Igor Brajdić (HSLS), zamjenik gradonačelnika Bjelovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A primjerom Bjelovara mogle bi i druge škole u Hrvatskoj, naročito one s nižim cijenama prehrane:

"Razmišlja se o poskupljenju, osobito oni koji imaju pet, pet i pol do šest kuna. Mi razmišljamo o poskupljenju, primjerice već neke druge županije imaju devet kuna, ovisno od škole do škole, županije do županije", tvrdi Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani time i nisu oduševljeni: 

"Mislim da nije u redu. Da bi ipak bilo dobro da je skromno, da svaki si roditelj može priuštiti i platiti", kaže Dragica Matevžić, Novska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne slažem se, definitivno ne. Mislim da je to preskupo za 9 kuna, to je veliko poskupljenje", dodaje Sanja Gazibarić, Novska.

Predsjednica udruge ravnatelja planira slično i u svojoj školi u Novskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našoj školi je ostalo 6 kuna, međutim promišljamo da ćemo isto tako zbog porasta cijene namirnica i energenata, da ćemo isto tako morat, nadamo se da ne, ali da ćemo morat podići cijenu obroka. Za koliko? Nismo još radili izračune, ali definitivno isto možda za kunu do dvije", kaže Mirosavljević.

No, unatoč poskupljenju, u Bjelovaru se nije smanjio broj zainteresiranih za školsku prehranu. U odnosu na lanjski rujan - čak bilježe povećanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditeljima je ipak bitnija kvaliteta, da dijete pojede nešto što je zdravo, kvalitetno i toplo", poručuje Supančić.

Jer za mnoge učenike jedini je to siguran topli obrok. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo