NEUMJERENO ILI? / Nakon burnog zasjedanja Sabor odlazi na ljetnu stanku. Izdvojili smo najbolje i najružnije trenutke

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dva mjeseca imat će saborski zastupnici da pripreme nove pošalice, nove teme, ali i načine kako svoju temu što prije progurati do Vlade

11.7.2022.
15:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor zasjeda redovito dva puta godišnje - prvi put između 15. siječnja i 15. srpnja, a drugi put između 15. rujna i 15. prosinca. Dakle, krajem ovog tjedna, zastupnici odlaze na ljetnu pauzu u trajanju od dva mjeseca.

No, saborske zastupnike u tjednu prije ljetnog odmora očekuje puno posla jer je na dnevnom redu sjednice desetak točaka, među kojima rasprava o ulasku Finske i Švedske u NATO te o oporbenom prijedlogu za opoziv ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I izvan plenarne sjednice, koja počinje već u ponedjeljak a ne kako je uobičajeno u srijedu, bit će dinamično. Naime, nakon što je Zdravko Marić podnio ostavku na mjesto ministra financija, kandidata za novog ministra saslušat će nadležni saborski odbor. Očekuje se da će Odbor za financije i državni proračun saslušanje Marka Primorca održati u četvrtak kako bi odmah u petak bio potvrđen.

Početkom tjedna o putovnicama i riječnom prometu

U ponedjeljak Sabor će raspravljati o izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana kojima se omogućava da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće. Izmjenama također dijete do navršenih 12 godina više neće morati biti nazočno prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici će izreći i svoje mišljenje o prijedlogu strategije razvitka riječnog prometa u Hrvatskoj za razdoblje od 2022. do 2032. godine.

Utorak je predviđen za očinski dopust

U utorak, osim o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, raspravljati će se i o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku kojima se uvodi plaćeni očinski dopust od 10 dana i podiže roditeljska naknada s najviše 5654 na najviše 7500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA PLAŽI ILI U SABORU? /

Suverenisti traže saborski kodeks odijevanja! Smetaju im gola ramena i tenisice: 'Kao da idu na svinjokolju'

Image
NA PLAŽI ILI U SABORU? /

Suverenisti traže saborski kodeks odijevanja! Smetaju im gola ramena i tenisice: 'Kao da idu na svinjokolju'

Opoziv ministra srijedom

U srijedu poslijepodne Sabor će raspravljati o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje. Inicijativu za opoziv Grlić Radmana pokrenuo je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći kako nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske. Zamjeraju mu što nije uspio izlobirati promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, nerješavanje graničnih sporova sa susjedima i toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

O vanjskom politici govori se u četvrtak

Prijedlozi odluke o pokretanju postupka za sklapanje protokola u Sjevernoatlantskom ugovoru o pristupanju Finske odnosno Švedske na dnevnom redu sjednice su u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak stiže novi ministar

Nakon glasanja u petak saborski zastupnici odlaze na ljetni odmor, odnosno ustavnu stanku koja traje do 15. rujna.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković međutim ne isključuje mogućnost sazivanja izvanredne sjednice. "Ako bude nekih izvanrednih okolnosti uvijek je moguće da bude i izvanredna sjednica, no za sada je planirano da završimo 15. srpnja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva gledišta na ljetnu stanku

S druge strane, zastupnici podijeljeni oko dva mjeseca ljetne stanke.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista navodi kako ga je sramota reći koliko godišnjeg imaju. Stipo Mlinarić se pita zar zastupnici nemaju potrebu da jedan godišnji daju hrvatskom narodu kojem trenutno prijete kriza, inflacija, a i rat kuca na vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peđa Grbin zaključuje i kako su 2013. predložili da se u Ustavu ukinu ljetna i zimska stanka, a ni danas, navodi, nisu promijenili mišljenje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike