Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
temperature oko ništice

Nakon deset dana proljeća, u Hrvatskoj je pao snijeg: Saznali smo hoćemo li imati bijeli Uskrs

I dok se snijeg pred vratima čistio cijeli dan, ceste su prohodne, zabilježene su dvije lakše prometne nesreće

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon deset dana proljeća i nekoliko dana ljetnih temperatura - jutros zima. Barem u pogledu kroz prozor u mnogim gradovima središnje Hrvatske koji možda nisu imali bijeli Božić, ali je zamirisalo na bijeli Uskrs. Dojam su pojačale i temperature oko ništice, a iznenadilo je i one koje snijeg iznenaditi ne može. Umjesto cvijeća u rukama lopate, proljetni snijeg zabijelio je Delnice.

''Nije teško lopatati, to je već tako, nema ga puno i mokar je pa nije problem. Nije to ništa novo ovdje, bilo je već snijega i kasnije u travnju'', komentirala je Sanja Klepec iz Delnice. 

Ovdje su navikli na duge zime, pa drva za ogrjev neće nedostajati. 

''U stanovima treba 10,12, a u kućama i po 20 metara drva, ali ima drva, znaju reći neće biti, ali ima, uglavnom nije problem'', rekao je Josip Grgurić iz Delnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I voćke su se već probudile, zima usred proljeća nadaju se neće stvoriti veliku štetu. Dušanka i njezin suprug, amaterski su motritelji, već 15 godina svakodnevno mjere temperaturu, vlagu, oborine i podatke šalju u Državni hidrometeorološki zavod. 

''Sad sam očitala nula stupnjeva, jutros je bilo -1. Minimalna je bila -7, a maksimalnu ćemo izmjeriti navečer. Malo nam je bilo mjesec dana lijepo vrijeme i malo nas je sad ovo omelo u radovima jer smo već počeli po njivama'', komentirala je Dušanka Crnković iz Delnica. 

Upravo se čita

Image
DRAMA U ZAVRŠNICI

Luka neugodno iznenađen Marininom pobjedom: 'Totalna blamaža i razočaravajuće - jednostavno tragedija!'

Image
izravna posljedica

Zbog rasta cijena Vlada i parlament BiH ostali bez grijanja: 'Toliko je hladno da svi šetamo'

Image
izravna posljedica

Zbog rasta cijena Vlada i parlament BiH ostali bez grijanja: 'Toliko je hladno da svi šetamo'

I dok se snijeg pred vratima čistio cijeli dan, ceste su prohodne, zabilježene su dvije lakše prometne nesreće. 

''Nije bilo nekih većih problema, apeliram na vozače da još koriste zimsku opremu jer evo vidimo uvijek može pasti snijeg'', kazao je Valentin Crljenko, voditelj Tehničke jedinice Delnice HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jer i desetak dana nakon službenog početka proljeća, zima je pokazala zube. U Gorskom kotaru noćas i kroz jutro palo je oko 10 centimetara snijega, no to nije ništa neobično jer ovdje je u travnju znalo biti i puno više. Gorski kotar, snijeg i proljeće idu zajedno. Još će noćas malo padati, onda će se početi topiti i ovaj krajolik će se zazeleniti. 

Iako se u gradu nije zadržavao, iznad Zagreba, na oko 100 metara nadmorske visine vlada prava snježna idila. Na Sljemenu je temperatura ispod nule, a snijega ima nekoliko centimetara. 

U snježnom danu na Sljemenu neki su uživali. 

''Iznenadio nas je snijeg, ali mi svakog vikenda idemo i sad smo došli na Sljeme, lijepo je i volimo biti ovdje'', rekla je Silvija Stojčić iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Čudno je što nema više ljudi jer baš je lijepo, nije ni hladno toliko, nosimo kišobran jer je vlažan snijeg, ali eto neki idu samo kad je lijepo i sunčano'', kazao je Đorđe Ljubičić iz Zagreba. 

Snijeg nije omeo ni 15. po redu humanitarnu utrku 162. stube studenata Medicine u Zagrebu. Snijeg je zabijelio Sisak i Karlovac, a padao je i u drugim gradovima nizinske Hrvatske.

''Ovo nije sasvim neuobičajena pojava, vjerujem da je mnoge iznenadio, osobito nakon proljetnog ugođaja proteklog tjedna s oko 20 stupnjeva u zraku. U nizinama će snijeg do kraja dana prestati i smiriti se, ali ostat će cijeli vikend hladno. Bit će to pravi zimski vikend usred proljeća, ali ovo je čini se zadnji snijeg i ovakvog zahladnjenja više nema na vidiku. Hoćemo li imati bijeli Uskrs? Nećemo imati bijeli Uskrs'', rekla je Željka Pogačić, meteorologinja RTL-a.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
DONIO NOVINE SRPSKIH MEDIJA

VIDEO Zekanović preimenovao Plenkovića u 'Aleksandar'. Na koga je mislio? Prije toga 'oponašao' je Vučića...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba