(PRE)SKUPI / Nakon divljanja cijena ipak je najviše poskupio prijevoz: U mjesec dana dogodio se porast od 10 posto

Ista dobra i usluge sada plaćamo 9,4 posto više nego što smo ih plaćali prije samo godinu dana.

16.5.2022.
18:55
VOYO logo

Za srijedu je najavljen prosvjed zaposlenih u javnom autobusnom linijskom prijevozu. Prosvjedovat će ispred Ministarstva prometa. Ugroženo je sedam tisuća radnih mjesta, kažu. Upozoravaju i da se ne primjenjuje europska uredba kojom je županijski javni linijski prijevoz trebao biti uspostavljen na teritoriju cijele Hrvatske.

Problem vide u nelojalnoj konkurenciji koja radi sve ne bi li kasnije stvorila monopol, a država ne reagira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali očito da naše ministarstvo to doživljava kao da je to sve normalno. Korisnici usluga neće ništa profitirati time, neće dobiti ništa manje cijene, a mi ćemo izgubiti radna mjesta, mi ćemo izgubiti vozače", tvrdi predsjednik Saveza samostalnih Sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

"Cijene nisu pale, cijene su enormno porasle. Vlada mora nešto dodatno učiniti. Ispada sada da bi daleko bilo kvalitetnije i efikasnije da je vlada tih tri milijarde kuna kao što je dala umirovljenicima do 4000 kuna mirovine, da je istovremeno obuhvatila 50 - 60 tisuća radnika koji su na minimalnoj plaći, da je taj novac dala direktno građanima, ispada da bi to bilo bolje rješenje. Sada ispada da je taj novac završio u maržama kod trgovaca, da je završio u profitu", dodao je Noveosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
od ponoći /

Novo poskupljenje: Od ponoći rastu cijene svih vrsta goriva, evo za koliko

Image
od ponoći /

Novo poskupljenje: Od ponoći rastu cijene svih vrsta goriva, evo za koliko

Koliko nam je život poskupio u zadnjih godinu dana

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku upravo je prijevoz najviše poskupio.

U odnosu na travanj prošle godine cijene su sada gotovo deset posto više, preciznije ista dobra i usluge sada plaćamo 9,4 posto više nego što smo ih plaćali prije samo godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći je porast vidljiv kod prijevoza koji je poskupio gotovo 17 posto. Hrana i bezalkoholna pića skuplja su za gotovo 13 posto, a restorane i hotele sada ćete platiti 11 posto više nego lani. Voda, struja i energenti skuplji su za gotovo 9 posto, a odjeća i obuća za 7,5 posto.

Poredak kategorija nešto je drukčiji na mjesečnoj razini, dakle kada uspoređujemo cijene iz ožujka i travnja ove godine. Tu je najveći skok i to samo u mjesec dana vidljiv kod cijena odjeće i obuće, gotovo osam posto. Voda, struja i energenti od ožujka do travnja skočili su za 5,3 posto, a smještaj u hotelu ili ručak u restoranu plaćamo gotovo 4 posto više nego u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto niži su postoci poskupljenja hrane, bezalkoholnih pića i prijevoza koji je, vidjeli smo, najviše od svih kategorija poskupio na godišnjoj razini.

Neizvjesno je što će biti dalje, no znamo da od ponoći cijena dizela pada na otprilike 13 kuna. Litru dizela sutra ćete plaćati 40 lipa manje nego danas, odnosno po spremniku 20 kuna manje. Benzin će pak biti skuplji za 14 lipa po litri, pa ćete za punjenje spremnika sutra morati izdvojiti 7 kuna više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetnik da je od 1. travnja na snazi Vladin paket koji je trebao amortizirati učinke inflacije, a s obzirom na podatke koje smo vidjeli i očita daljnja povećanja cijena iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručuju, mjere nisu urodile plodom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo