Slijedi nova runda / Nakon tri sata završen sastanak, no dogovor nije postignut! 'Pregovori se nastavljaju, štrajk ide dalje'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predstavnici sindikata, po izlasku iz Banskih dvora, su poručili da razgovori s Vladom nisu gotovi

29.11.2019.
18:50
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Završio je sastanak sindikata i Vlade u Banskim dvorima, a kako doznajemo sindikati i Vlada ponovno nisu postigli dogovor. 

Predstavnici sindikata koji su danas ponovno pozvani u Banske dvore, po izlasku su poručili da razgovori s Vladom nisu gotovi te će se nastaviti. Poručuju kako su za novi krug pregovora spremni već ovog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas predsjedniku Vlade prenijeli rezultate izjašnjavanja i poruke zaposlenih u sustavu obrazovanja, kao i poruke tijela sindikata za rješavanje problema i načina na koji možemo riješitit ovaj problem. Razgovarali smo i o nematerijalnim pravima, ubrzavanju realizacija akcijskog plana protiv nasilja i zakona inspekcije i anonimnim prijavama, no najvažnije pitanje je bilo rješavanje koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. 

Riječ koeficijent je bila puno puta izrečena, mi smo jasno rekli što želimo, no završili smo razgovore s obećanjem da ćemo od Vlade dobiti odgovor", poručio je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec po izlasku iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje postoji li mogućnost da štrajka u ponedjeljak ne bude Mihalinec je poručio kako je 'Vlada na potezu' te da su jasno iskomunicirali da su dostupni za dogovore i tijekom vikenda. 

"Siguran sam da Vlada razumije situaciju. Mi ćemo se boriti do kraja", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk ide dalje

Sindikalna čelnica Sanja Šprem novinarima je kratko rekla kako će biti zadovoljna kada premijer bude spreman dati učiteljima i zaposlenicima u prosvjeti dati ono što žele, a to su koeficijenti složenosti postupka. 

"Razgovarali smo i koeficijentima tri sata. Na stol smo stavili zahtjeve ljudi, njih 95% da žele koeficijente. Upoznali smo premijera sa svim problemima u sustavu obrazovanja koji muče djelatnike u prosvjeti", kazala je Sanja Šprem te dodala kako je važno svim problemima u sustavu obrazovanja pristupiti ozbiljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O opciji dodataka, kaže, nisu razgovarali. "Premijer je shvatio što zaposlenici u obrazovanju žele. Štrajk ide dalje", poručila je. 

Dodala je i kako plaćanje dana u štrajku nije bila tema ovih razgovora, a novi sastanak s Vladom, kaže, nisu dogovorili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Vlada nudi?

Pred novinare je stao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić koji je poručio kako su s predstavnicima sindikata razgovarati o tome kako zaustaviti štrajk. 

"Predsjednik Vlade apelirao je na predstavnike sindikata da se što prije obustavi štrajk da se djeca što prije vrate u školu. Za sada, kako stvari stoje, nema pomaka u tim pozicijama. Imamo pozicije koje smo imali prije dva mjeseca, iako je Vlada dala niz ustupaka posljednjih dva mjeseca. Razgovarali smo o svemu, a oko koeficijenata su predsatvnici jako čvrsti. Ono što je otegotna okolnost je da se jednostavno postavlja stopostotni zahtjev kao preduvijet da bi se potpisao TKU za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama. Što defacto, ne smao da su djeca taoci štrajka, već i druge javne službe postaju taoci ove sitacije jer se njima ne omogućuje povišica koju im je vlada obećala", kazao je Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su apelirali da se nakon 35 dana štrajka djeca vrate u školu te kako će se razgovori nastaviti. 

"Vlada je najavila u cijelovitom paketu, zahtjev sindikata je bio izmjena koeficijenata. Na to smo rekli DA, ali na ispravan način. Na način da budu ispravljene sve nepravde, a to se ne može raditi preko koljena i preko noći. To ćemo raditi temeljito i s vama u partnerskom odnosu. No, da ne čekate da se to dovrši, mi vam , kroz dodatke, nudimo gotovo ista materijalna prava koja sa povišicom osnovice dolaze na veće materijalna prava zahtjevana kroz koeficijete. Dakle, učitelj s 10 godina iskustva i jednim djetetom te 12% prireza bi s koeficijentima na kraju godine imao 375 kuna povišice, Vlada je ponudila 575 kuna i to je odbijeno", rekao je Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako Vlada neće mijenjati urednu o koeficijentima, ne na način na koji to očekuju sindikati.

Vladin Plan B

Koji je premijerov 'Plan B' još uvijek se ne zna. Treba podsjetiti kako je prije nekoliko dana premijer uvjeravao da 'Plan B' Vlada ima. Jedna od teoretskih mogućnosti je zabrana štrajka, no Vlada sama ne može donijeti takvu odluku. Može tek tražiti od suda odgovor ima li ovaj štrajk pravno uporište ili nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku pregovora, premijer Plenković je pojašnjavao kako je tanka osnova prosvjetara za ovaj štrajk jer traže koeficijente na kojima sindikati još uvijek inzistiraju. Kao i tada, i sada im je premijer odgovorio kako to nije predmet pregovora. 

Pitanje je bi li se na takav potez odlučio da nije predizborno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su ustrajni i poručuju da štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, potom će, napominju, postupati po sudskoj odluci. 

Danas je na pregovore stigla i ministrica Divjak koja je pohvalila da je i sama sudjelovala u planu donošenja prijedloga za sindikate koji je odbijen. Danas je poručila kako ne zna što će Vlada ponuditi sindikatima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak je uoči početka novog kruga pregovora s prosvjetnim sindikatima u Vladi izjavila da će ona biti za brzo i hrabro rješenje koje "ima šansu proći", te da su koeficijenti očito ključna riječ.

35. DAN 

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.

Plenković nešto ranije nije želio konkretno odgovoriti na pitanje ima li spremnu neku novu ponudu za sindikate kazavši da uvijek nešto ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo