pomozite osmogodišnjoj djevojčici! / Nakon dva moždana udara, 8-godišnja Tonka treba vašu pomoć jer HZZO pokriva najnužnije troškove, a to nije dovoljno

Image

Osmogodišnja Tonka po pomoć mora u Zürich, a to košta. Zato su se njezini prijatelji iz škole udružili kako bi joj pomogli

12.4.2016.
18:20
VOYO logo

Mala Tonka Jerković možda jednom bude kuharica ili slastičarka ili liječnica, a možda i pjevačica. No, da bi se uopće mogla nadati, treba vašu pomoć. Osam joj je godina i već je imala dva moždana udara. A drugi je bio osobito težak.

Tonka je zarobljena u svojim mislima. Ne može govoriti, niti se samostalno kretati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dan kad se to dogodilo je bilo strašno vruće vani. Oni su to pripisali, taj prvi put, nekakvoj dehidraciji, pa se krv zgrušala možda malo previše i tako... Sve do sad, do 22.12.2015., kad se dogodio drugi, koji je stvarno bio težak i ostavio je teške posljedice na Tonku", priča Tonkin otac Vedran Jerković.

Moždani se udar nije dogodio na površini, već u sredini mozga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga je još teži slučaj jer ona nije bila tipično nepokretna, ona ne može sama sjediti. Znači ja je moram držati, uglavnom je na meni provela prvih par mjeseci, da je ja pridržavam. I imala je velike strahove", kaže Tonkina majka Ivana Jerković.

Njezin je slučaj zbunio i struku. Osam godina i dva moždana udara. Neshvatljivo, ali nažalost, kažu Tonkini roditelji, to pogađa sve više djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tonkina liječnica doktorica Vlasta Đuranović iz Dječje bolnice u Klaićevoj, kojoj se ovim putem jako, jako zahvaljujemo, ona je posumnjala na Moyamoya bolest i u biti, ona nas je uputila da krenemo u borbu i proceduru za dobivanje dozvole za odlazak na liječenje u Zürich", kaže otac Vedran.

Tonkica je nakon prve operacije u Zürichu živnula, jer joj je ugrađena premosnica. No borbu sada treba nastaviti. Bit će potrebno još operacija i terapija. Iako je HZZO pokrio sve nužne troškove liječenja, isto nažalost nije dovoljno, s obzirom na to da su liječnici roditeljima savjetovali dvije fizikalne terapije dnevno te dnevni posjet logopeda, dok HZZO Tonki pokriva troškove jedne fizikalne terapije dnevno te logopeda jednom tjedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se ovim putem stvarno svima zahvaljujem, i znanima i neznanima, ljudima koji su pomogli i koji će pomoći. Evo zaista od srca im se svi skupa zahvaljujemo", kaže Tonkin otac. 

Ljubav je u ovoj obitelji neizmjerna, gotovo opipljiva. Vedran, Ivana, i dvije djevojčice. Njihov komadić svemira prepun je poštovanja, strpljenja i topline. U njemu kao zvjezdica sjaji Tonkica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno jedno posebno stvorenje. Vrlo je duhovita, inteligentna, razigrana, rasplesana. Obožava pjevati i obožava plesati. I evo, pohađala je zbor Zagrepčanke i dečki, na koji je ona inzistirala da ide", priča Tonkina majka Ivana.

I tu se naša hrabra vila slomila. Ali ljubav nje i njezinog zbora je uzajamna. Žele joj pomoći, i niti jedna planina neće biti prevelika ako je treba pomaknuti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini zboraši joj šalju puse i želje za ozdravljenjem, ali i nadu da se što prije vrati u školu kako bi se mogla s njima igrati i pjevati.

Tonki treba novac, a oni su napravili ono što najbolje znaju - snimili su pjesmu. Uz zajedničku poruku: "Da se drži, da je puno volimo i da samo čekamo da nam se vrati na probu", kaže Lana Marinović, autorica glazbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada onome kome je doista potrebno treba pomoći, niti do najvećih glazbenika nije teško doći. 

"U našoj zemmlji među nama ima puno mana i ja volim reći da je to hrvatski jal, jedan bi drugog u žlici vode utopili. Ali mislim da nije beznačajno da smo prvi u svijetu po donaciji organa i da smo toliko nevjerojatno složni kad treba pomagati drugima", kaže Vanna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tonkici želim da brzo ozdravi, da bude snažna, neka se čuva i neka se pazi i da svi mislimo na nju", poručuje pjevač Bojan Jambrošić.

Desetine ručica, poput malih leptirića, šalju Tonkici poruke ozdravljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često vas pozivamo da pomognete, iako u velikom broju slučajeva niti sami nemate. Ali  jednostavno ne možemo bića kao što je Tonkica ostaviti usamljena.

Broj računa na koji možete Tonkici uplatiti novac ispisan je niže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RBA
Ivana Jerković
Zagreb
HR6124840083113287971
OPIS PLAĆANJA: Donacija za liječenje Tonke Jerković

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo