Košta 65 kuna / Nakon gej slikovnice objavljena i Katolička: objašnjava kakvu je svrhu Bog dao dječacima, a kakvu djevojčicama

Bog nas je stvorio kao djevojčice ili kao dječake. Djevojčice ne mogu biti dječaci, a dječaci ne mogu biti djevojčice, piše u toj slikovnici

18.4.2018.
7:00
VOYO logo

"Bog ima svrhu za djevojčice i dječake" i "Svako tijelo ima nešto reći" dvije su slikovnice za djecu od 4 do 7 godina predstavljene u zagrebačkoj Crkvi Sveta Mati slobode. 

"Jedna slikovnica govori o onome što je aktualno i zbog toga se diglo malo prašine. Slikovnica govori o muškomu i o ženskomu spolu i rodu. Druga pak govori o tijelu kao takvomu i kaže da svako tijelo govori", objasnio je Don Mihovil Kurkut, direktor izdavačke kuće Salesiana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bog nas je stvorio kao djevojčice ili kao dječake. Djevojčice ne mogu biti dječaci, a dječaci ne mogu biti djevojčice. Piše tako slikovnica koja djeci tumači da su slična, da se jednako igraju i uče matematiku. U slikovnici piše i da, kad odrastu, mogu raditi jednake stvari, ali ne na jednak način.

"Mi smo navikli na one klasične Disney slikovnice sa izrazitim ženskim i muškim likovima. Mi imamo u vrtiću širok spektar slikovnica koje govore o ravnopravnosti", kazao je Matej Čuljak, psiholog dječjeg vrtića Vrapče koji dodaje da katoličke priče djeci mogu samo pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li slikovnice biti implementirane u vrtiće Don Mihovil Kurkut kazao je kako to ovisi o vrtićima te o tome hoće li ih oni htjeti nabaviti. Te su slikovnice prije nekoliko godina napisale američke autorice, a izdavačka kuća Salesiana baš ih je sada odlučila prevesti na hrvatski. Samo nekoliko dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije i tri mjeseca nakon izdavanja prve slikovnice o istospolnim obiteljima "Moja dugina obitelj".

Ta je slikovnica  danas predstavljena u gradskoj knjižnici u Sisku. Nije prošlo glatko. Već ranije su neki roditelji napali gradonačelnicu jer  tobože promiče pedofiliju, a neki su večeras došli prosvjedovati u knjižnicu.  No provokacije autora gej slikovnice nisu uznemirile. Njegova je priča o dječaku koji ima dvije mame i djevojčici koja ima dva tate razgrabljena. 500 slikovnica je podijeljeno, a nove se već tiskaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo prezentacije kako bi informirali ljude o duginim obiteljima, o slikovnici, nadamo se, da to pomaže, da razbijemo predrasude. Prozivke stvarno nisu utemeljene ni na čemu osim na strahu", rekao je Danijel Martinović iz Udruge Dugina Obitelj. 

Katolička košta 65 kuna, gej slikovnica je besplatna u online obliku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije slikovnice smo dali na procjenu Zagrepčanima. Kako su reagirali na slikovnice pogledajte u videu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo