Stigla iz Austrije / Nakon godina čekanja leopard Tadzik dobio je družicu: 'Svjedočili smo koliko se životinja može zatelebat'

Veliki mačak kao da ne kuži koliko ga mota oko prsta i glumi nezainteresiranu

15.10.2020.
20:40
VOYO logo

Nakon više od dvije godine čekanja, zagrebački leopard Tadzik dobio je družicu. Jednoipolgodišnja Odilija stigla je iz Austrije.

Budući da je riječ o ugroženoj vrsti koju nije lako dobiti ovo je veliki uspjeh za cijeli zagrebački ZOO. Par su morali polako i oprezno upoznavati, a u Maksimiru ih je prva snimila naša Ružica Đukić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav te pogodi kad je najmanje očekuješ! Upravo se to dogodilo Tadziku. Dugo je bio sam i već se pomirio da ako u prirodi ima manje od 500 jedinki njegove vrste - kineskog leoparda i znači pola od toga ženki - mala je šansa da će se njemu u Zagrebu pojaviti jedna. A onda se nedavno u nastambu do njegove uselila ona. Austrijanka Odilija.

Image
šok za djelatnike /

Suze u zoološkom: Umrli morska lavica Edith i njezino mladunče - progutala je gumenu zmiju

Image
šok za djelatnike /

Suze u zoološkom: Umrli morska lavica Edith i njezino mladunče - progutala je gumenu zmiju

"Tadzik je od trenutka kad je ona došla gdje je on mogao gledati u nastambu je potpuno druga mačka. Njegove navike su drugačije i, evo, svaki dan smo generalno svjedočili koliko se leopard može zatelebat", rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže se i da je ljubav slijepa. I to je pokazao Tadzikov slučaj. Jer ta veliki mačak kao da ne kuži koliko ga mota oko prsta i glumi nezainteresiranu. A sve je pokušao. Praviti se da je ne primjećuje, glumio da gleda neke ženke drugih vrsta pa na kraju riskirao i probao u glavu. Ne, to neće ići.

"Onako malo se ona nakesi na njega kad je on ono malo nepristojan, ali u cjelini zanimaju jedan drugog", izjavio je Skok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ne samo da je zaintersiran, on doslovno za njom slini.

"Kad je bio jedinka, sam toliko je tražio društvo, ljude, posjetitelji ga se sjećaju kako on na staklo nešto grebe. E, sad je tu podvuko crtu. Nema više tog naskakivanja na staklo. Tu je sad fokus na ženku tako da smatrat ćemo se uspješnima", kazao je kroz smijeh timaritelj Ivan Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadzik je izvrstan trkač, skakač, penjač i plivač, a kakav je ljubavnik - e, to tek treba pokazati.

"Ženke ulaze samo par dana u estroston tako da postoji mali taj takozvani otvor kad ženka može prihvatiti mužjaka. U prosjeku, tri dana godišnje", kazala je zoologinja Dijana Beneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se pokazalo da maksimirski leopard potvrdio sve teze o ljubavi jednu ipak nije. Spoj na slijepo nije uvijek loša ideja. Nije mogao ni sanjati da će mu netko dovesti ovakvu ljepoticu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo