Imaju li dovoljno respiratora? / Nakon gostovanja dr. Šmit u RTL-u Danas, reagirao je ravnatelj sisačke bolnice. Evo što je rekao o situaciji u svojoj bolnici

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

"Trenutno raspolažemo s 16 respiratora, od kojih je 12 namijenjeno za covid-bolesnike, a 4 za ostala teška stanja za koja je neophodan respirator"

30.11.2020.
16:00
Nikola Ćutuk/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je gostujući u našoj emisiji RTL Danas predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit rekla da je zdravstveni sustav u kolapsu već duže vrijeme i iznijela situaciju u sisačkoj bolnici, prilikom čega je izjavila da "mole Boga da se u Zagrebu oslobodi mjesto da im prime pacijenta i oslobode respirator", na našu adresu stigla je i reakcija ravnatelja Opće bolnice dr. Ivan Pedišić Sisak, Tomislava Dujmenovića.

Podsjetimo, gostujući u nedjelju u emisiji RTL Danas, predsjednica udruge bolničkih liječnika, dr. Šmit između ostaloga je i kritizirala, kako je rekla, zakašnjele mjere, rekavši: "Ovo smo mi zahtijevali početkom mjeseca, nadali smo se da će biti sluha da se izbjegnu brojevi od 4000 pozitivnih na dan. One jesu pomak na bolje, ali da li će biti dovoljne, ovisi zapravo o građanima i koliko će ih se pridržavati, koliko će ozbiljno shvatiti naše apele."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakciju ravnatelja Dujmenovića prenosimo u cijelosti:

"U svezi s prilogom objavljenim u emisiji RTL Danas i na portalu www.rtl.hr/vijesti 29. studenoga vezanim uz stanje u zdravstvenom sustavu i Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku tražimo objavu sljedećeg:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeneći trud i iskazujući razumijevanje za način na koji mediji prate i pišu o  zdravstvenom sustavu tijekom aktualne epidemije, u interesu javnosti, a prije svega građana kojima je potrebno bolničko liječenje, odbacujemo tvrdnje o „kolapsu zdravstvenoga sustava” koji je u vašoj emisiji iznijela predsjednica HUBOL-a dr. Ivana Šmit, pri čemu se osvmula i na stanje u našoj bolnici.

lako je situacija u cijeloj zemlji, pa i našoj bolnici, vrlo ozbiljna, sustav je pod kontrolom zahvaljujući organiziranoj komunikaciji i koordinaciji izmedu Ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava, kao i stožera civilne zaštite te velikom zalaganju medicinskog i nemedicinskog osoblja. U našoj bolnici cijelo vrijeme epidemije imali smo potporu Ministarstva zdravstva. Od početka epidemije od Ministarstva zdravstva dobili  smo 4 respiratora i 5 „high flow“, trenutno raspolažemo s 16 respiratora, od kojih je 12 namijenjeno za covid-bolesnike, a 4 za ostala teška stanja za koja je neophodan respirator. Uvijek jedan respirator imamo u pričuvi. U slučaju hitnosti u izravnoj smo komunikaciji s ministrom zdravstva i njegovim pomoćnicima i u roku od sat vremena dostupno je rješenje, bilo u vidu dodatnog respiratora, bilo u vidu smještaja bolesnika u covid centar o u zagrebačkoj Dubravi, čime uvijek stvaramo rezervu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Situacija u Sisku /

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit za RTL Danas: 'Molimo Boga da se u Zagrebu oslobodi mjesto da nam prime pacijenta i oslobode respirator'

Image
Situacija u Sisku /

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit za RTL Danas: 'Molimo Boga da se u Zagrebu oslobodi mjesto da nam prime pacijenta i oslobode respirator'

Ističemo da je u okviru naše bolnice trenutno u funkciji Odjel za infektologiju i tri Covid jedinice za liječenje pozitivnih bolesnika s ukupno 81 posteljom. U Jedinici intenzivnog liječenja koja je prenamijenjena za intenzivno liječenje najtežih covid pacijenata raspoloživo je 11 postelja sa respiratorima i potrebnom opremom. Također, u pripravnosti su još dva respiratora na odjelu za Urologiju. Postavljamo i dodatne kapacitete u izdvojenom objektu bolnice u Petrinji, čime će se otvoriti još 21 slobodna mjesta za covid-bolesnike. Koristimo PCR brzi test kod hitnih stanja, gdje već u roku od jednog sata imamo rezultat na covid, a zahvaljujuci velikoj potpori Sisačko- moslavačke županije raspolažemo i sa specijalnim robotom za dezinfekciju koji pouzdano dezinficira sobe s covid pozitivnim bolesnicima. Zahvaljujući robotu, soba je već za 15 minuta spremna za novog bolesnika.

Ističemo da uza sve izazove koje nam je donijela ova epidemija, uspješno privodimo kraju gradnju središnjeg paviljona bolnice s objedinjenim hitnim prijemom i dnevnom bolnicom čime će prostor bolnice biti povećan za 9000 m2 neto prostora opremljenog najsuvremenijom opremom. Na taj će način kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj županiji za dugo razdoblje biti dodatno povećana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom zahvaljujemo svom medicinskom i nemedicinskom osoblju naše, ali i drugih bolnica na velikom zalaganju tijekom borbe s ovom epidemijom, čime su spašeni brojni ljudski životi. Zahvaljujući ustrojenom sustavu koji na izazove odgovara iz sata u sat situaciju držimo pod kontrolom. No svaki zdravstveni sustav, pa i oni u najrazvijenijim zemljama, ima svoja ograničenja. Stoga apeliramo na sve građane da se drže propisanih mjera kako bismo sačuvali što više života", stoji u reakciji koju potpisuje ravnatelj Opće bolnice dr. Ivan Pedišić Sisak, Tomislav Dujmenović.

Pogledajte gostovanje Ivane Šmit u RTL-u Danas:

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo