novi politički karneval / Zbog šlampavih amatera na referendum može izaći i troje ljudi i on će biti proglašen uspješnim

Odjeveni u narodne nošnje predstavnici inicijative Narod odlučuje ušetali su u Sabor s više od 400.000 potpisa potrebnih za referendum o izmjenama izbornog zakonodavstva

13.6.2018.
22:54
VOYO logo

Tamburaši, narodne nošnje, zastave, baloni i još 405 342 potpisa za prvo referendumsko pitanje i 407 469 potpisa za drugo. Iza te naoko bezazlene sintagme o "izmjenama izbornog zakonodavstva" zapravo se krije udar na prava nacionalnih manjina u Saboru, ali jednako tako i na dosadašnji stranački sustav. 

Ne čudi stoga da  je otpor takvom referendumu ujedinio i nacionalne manjine i najveće političke stranke koje tvrde da bi takav referendum bio protuustavan. Ali za razliku od političkih elita,  narodnjaci Željke Markić pokazali su se prilično pametni i lukavi pa su pitanje o nacionalnim manjinama odvojili od pitanja o izbornom modelu pa ako Ustavni sud sruši jedno pitanje ne znači da će pasti i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakvi su šlampavi i neodgovorni amateri dosad vladali Hrvatskom dovoljno govori ustavna odredba koja omogućuje da na referendum može izaći i troje ljudi, on će biti proglašen uspješnim.

Naljutilo ih je što su umjesto predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću 38 kutija morali predati tajniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši zahtjevi su da to bude prebrojano u istom roku u kojem smo to mi napravili, dakle, u dva tjedna i da se nakon toga pitanja pošalju na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu i da se referendum raspiše najkasnije u rujnu ili listopadu", izjavila je Natalija Kanački iz organizacijskog odbora građanske inicijative "Narod odlučuje".

Bude li po njihovom, na jesen će građani odlučivali o sudbini nacionalnih manjina jer inicijativa Narod odlučuje njihovim zastupnicima želi zabraniti glasovanje o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna. Tvrde da je to također ravnopravnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici naših sugrađana drugih nacionalnosti ulaze u Sabor na povlašteni način, imaju zagarantiranih osam mjesta i onda su u poziciji, što je predsjednik Josipović nazvao etnobiznismena, da trgujući s HDZ-om ili SDP-om ostvaruju ono što nije bit njihovog mandata", komentira Željka Markić, predsjednica inicijative U ime obitelji.

Dominik Knezović iz građanske inicijative Narod odlučuje smatra da bi se zastupnici nacionalnih manjina trebali baviti nacionalnim pitanjima, vjerom, kulturom, identitetom, integracijom u društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici manjina, kažu da je ovo udar. "Najviše se bojim kampanje koja bi se vodila kad bi referendum bio raspisan uzimajući u obzir iskustva koja smo imali sad kod prikupljanja potpisa jer smatram da je inicijativa svojom antimanjinskom retorikom već napravila veliku društvenu štetu pogotovo manjinskim zajednicama", rekao je Boris Milošević, zastupnik srpske nacionalne manjine.

Istovremeno, predsjednica čiji su savjetnici inicijativu potpisali, u Bruxellesu se hvali još uvijek važećim pravima manjina: "U Hrvatskoj danas ne samo da imate zakonodavni okvir koji osigurava jednak položaj i prava sprske i drugih nacionalnih manjina, nego imate i predstavnike nacionalnih manjina s punim pravom glasa u Hrvatskom saboru. A to nije čest slučaj čak ni u Europskoj uniji“, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da smanjivanje prava neće proći na Ustavnom sudu, uvjereni su neki  saborski zastupnici. A sumnjivo je, kažu, što je inicijativa potpise brojala čak 17 dana. "Neka se nitko ne ljuti, ali nakon svojevrsnog cirkusa gdje je broj potpisa kontinuirano rastao nakon što se završilo s prikupljanjem, vjerujem da nisam jedini koji ima dvojbe u njihovu vjerodostojnost", ocijenio je saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP), a da su ženska prava i prava manjina zapravo civilizacijski doseg i svako propitivanje tih prava bi bio jedan korak nazad smatra Stjepan Čuraj (HNS).

Image

Inicijativa 'Narod odlučuje' slavi pred Saborom: 'Prikupili smo potpise, ovo je festival demokracije'

Image

Inicijativa 'Narod odlučuje' slavi pred Saborom: 'Prikupili smo potpise, ovo je festival demokracije'

Kada bi na referendumu prošlo prvo pitanje, umjesto 151 zastupnika u saborskim klupama sjedilo bi ih maksimalno 120. Postojećih osam zastupnika manjina smanjilo bi se njih šest. Za skupiti većinu više ne bi trebalo 76 već 62 ruke. Ali nitko ne bi mogao računati na ruke manjina pa bi sastavljanje Vlade i za HDZ i za SDP predstavljalo veći problem nego danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod odlučuje želi i manje izbornih jedinica, manji izborni prag, ali i uvođenje tri preferencijalna glasa. No da bi do toga došlo, moraju preživjeti i provjeru potpisa i provjeru ustavnosti.

>> Markić za RTL: 'Smeta me što su manjine u poziciji etnobiznismena jer trgujući s HDZ-om ili SDP-om ostvaruju ono što nije bit njihovog mandata' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Zastupnici različito o referendumskim pitanjima inicijative Narod odlučuje 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo