OTELI GA PIRATI / Nakon mjesec dana zatočeništva: Riječki pomorac vratio se kući, osjeća se dobro

Uspješno su spašena sva dvanaestorica članova posade švicarskog broda

30.10.2018.
21:14
VOYO logo

Hrvatski pomorac kojeg su punih mjesec dana u zatočeništvu držali nigerijski otmičari vratio se kući.

Uspješno su spašena sva dvanaestorica članova posade švicarskog broda, pa je drama sretno završila, ali postavlja se pitanje je li se napad mogao izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi od 12-orice otetih pomoraca, kući se vratio Ukrajinac. Naravno da je bio potresen i nije imao volje za objašnjavanjem detalja otmice.

"Dobro sam, dobro", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć se u Rijeku vratio i Hrvat, koji je bio među otetima, potvrdilo nam je Ministarstvo vanjskih poslova.

„Stalno smo bili u kontaktu s njim“, rekao je Vinko Ljubičić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvat je otet s broda Glarus Švicarske brodarske tvrtke Massoel. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. Oko 40 nautičkih milja od kopna napali su ih nigerijski pirati. Stigli su ih brzim čamcima, popeli se na brod dugim ljestvama i oteli članove posade.

"U ovoj varijanti im je bilo lakše oteti pomorce i zatražiti otkupninu za njih jer brod je velik i jako ga je teško sakrit. Dvanaest ljudi je unutar Nigerije jako lako sakriti", izjavio je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovore s nigerijskim napadačima vodila je tvrtka u čijem je brod vlasništvu. Jesu li platili otkupninu ne žele otkrivati, a posadu su nekoliko dana zadržali u Švicarskoj.

Detalji operacije ne mogu se otkrivati jer bi to moglo potaknuti još ovakvih kriminalnih aktivnosti. Hrvat se osjeća dobro s obzirom na okolnosti, a u Švicarskoj je obavio sve liječničke preglede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piratstvo je proteklih godina bilo opasnost koja je prijetila pred istočnim obalama Somalije. Nakon što su brodarske tvrtke na te rute uvele oružanu pratnju, piratstvo je počelo na zapadu, pred obalama Nigerije.

 "Očigledno je netko zakazao. Da li je to kompanija u samoj organizaciji, da li je to oružana pratnja koje očito nije ni bilo, inače se ovakav slučaj ne bi ni dogodio. Iz ove situacije treba učiti i naći uzroke koji su doveli do situacije da pomorci budu zatočeni", rekao je Melvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer jedino tako stres koji su prošli pomorci i njihove obitelji neće biti uzaludan.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo