'titanik vlada' / Nakon mlakih reakcija Vlade, HNS poslao kaznenu prijavu protiv marša neofašista

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'I dalje nam nije jasno zašto takav skup nije zabranjen, kao ni zašto još uvijek na spomen područjima stoje ploče s ustaškim pozdravom'

28.2.2017.
11:35
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati poslala je kaznenu prijavu zbog neonacističkog skupa održanog u nedjelju na glavnom zagrebačkom trgu. Slijedom toga odaslali su priopćenje u kojemu objašnjavaju svoj stav. 

PROČITAJTE JOŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Rigidni desničari iz A-HSP-a promarširali centrom Zagreba: prisegnuli na vjernost domovini i Trumpu

>> Policija zbog remećenja javnog reda i mira privela organizatora današnjeg skupa u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da postoji osnovana sumnja da su protupravnim radnjama ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela Javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona. 

Kao odgovorna liberalna stranka želimo izgraditi progresivnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku i zato nismo htjeli čekati da DORH podnese prijavu zbog eklatantnog primjera govora mržnje, već smo to učinili sami. Ne želimo dopustiti da Hrvatska bude zemlja u kojoj neofašisti nekažnjeno marširaju ulicama i zemlja čiji građani strahuju od ljudi u crnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neonacistički skupovi poput ovoga rezultat su kukavičluka Titanik Vlade, predsjednika Sabora i predsjednice Republike, koji su i u ovom, kao u niz prethodnih slučajeva u kojima se manifestiralo nasilje i govor mržnje, reagirali krajnje anemično. Takve (ne)reakcije dovode do još više mržnje i netolerancije, što kao posljedicu ima gubitak vrijednosti u društvu. Rezultat kukavičluka Vlade je i nemjerljiva međunarodna sramota koju trpe Hrvatska i svi njeni građani.

I dalje nam nije jasno zašto takav skup nije zabranjen, kao ni zašto još uvijek na spomen područjima stoje ploče s ustaškim pozdravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je i u ovom slučaju pobjegla od odgovornosti, ali ono što dodatno zabrinjava je činjenica da ni zabrana skupa ne bi riješila problem koji imamo u hrvatskom društvu. Umjesto protokolarne osude, najviše državne institucije trebaju poslati jasnu i glasnu poruku, ne samo deklarativno, nego i operativno, da se to u Hrvatskoj neće raditi. 

Želimo li živjeti u zemlji u kojoj neonacisti i neofašisti mogu slobodno šetati ulicama i širiti mržnju ili želimo živjeti u zemlji koja poštuje već stečena prava, slobode i civilizacijske norme za koje smo vjerovali da smo ih u 2017. godini već debelo usvojili." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo