NAKON NAJNOVIJE ODLUKE / Plenković: 'Povjerenstvo živi u nekom svom svijetu i samo sebe dovodi do apsurda'

Premijer Andrej Plenković održao je izvanrednu konferenciju za medije u Banskim dvorima

11.10.2019.
16:50
VOYO logo

''Povjerenstvo živi u nekom svom svijetu i ovakvim tumačenjem zakona isto to Povjerenstvo samo sebe dovodi do apsurda. Ovo je diskvalificirajući autogol Povjerenstva'', poručio je Plenković na izvanrednoj konferenciji za medije zbog odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju transparentnosti postupka imenovanja veleposlanika Igora Pokaza.

Image

Plenković: 'Povjerenstvo živi u nekom svom svijetu i samo sebe dovodi do apsurda'

Image

Plenković: 'Povjerenstvo živi u nekom svom svijetu i samo sebe dovodi do apsurda'

"Ostavljena je etiketa da sam ja prošvercao kuma. To ne može tako ići, to jednostavno tako ne ide", poručio je Plenković i najavio "modifikaciju zakona kako se ovo ne bi događalo". O mogućoj žalbi kazao je da prvo moraju vidjeti odluku napismeno pa će onda odlučiti što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo se danas zabavljati. Danas je zabavan dan pa ćemo se malo zabavljati", istaknuo je premijer nakon što je, po običaju, kasnio, ovaj put 20-ak minuta na konferenciju za medije koju je sazvao u Banskim dvorima. Premijer je dao pripremiti i prezentaciju “Postupak postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija”.

''Budući da se radi o štetnoj odluci za ugled Povjerenstva, a i meni čini neku malu štetu, onda mislim da je fer da se čuje i druga strana. Naši sugrađani dobivaju deziformacije, a to nije dobro'', istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je krupni autogol, diskvalificirajući autogol, a mi ćemo razmisliti o tome da predložimo gospodina Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, pogotovo sad kad izađu iz Europske unije'', ponovio je Plenković, koji je upozorio da je s mnogima bliži nego s Pokazom te ustvrdio: "Moramo stati na kraj nečemu što je nenormalno. Ne-nor-mal-no".

Podsjetimo, Povjerenstvo je u petak većinom glasova odlučilo da je Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan'', kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je veleposlanik Pokaz odlučio je javnosti reći Plenković: ''On je čovjek kojeg poznajem od 1994. On je prvi put 2009. postao veleposlanik pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO) u Bruxellesu. Jandroković, Sanader i Mesić tada su činili trokut koji je odlučivao o imenovanju. Godine 2012. bio je veleposlanik u Moskvi do 2015., a o tome su odlučili Pusić, Milanović i Josipović. Kad je predloženo da postane veleposlanik pri Ujedinjenom Kraljevstvu, odlučil su Marija Pečinović-Burić, Grabar-Kitarović i Plenković. Kad je imenovan za veleposlanika u Velikoj Britaniji, to je treći put da je imenovan. Triput je triput. To je važno reći kad se pokušava progurati da je netko progurao kuma u diplomaciju''.

''Pokaz se ženio 1999. godine i zamolio me da mu budem kum. To nije relevantno za njegova imenovanja u diplomaciji. To nikoga nije bilo briga. To govorim da sve dodatno istrivijaliziram i izbanaliziram. Kompletna banalizacija jedne odluke koja nije utemeljena na zakonu nego je interpretacija troje ljudi u Povjerenstvu - to nije bilo jednoglasno'', opetovao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema uporišta u zakonu. Imate sudsku praksu koja je rušila ovakve odluke. Nije utemeljena na činjenici s obzirom na to da se radi o stručnoj osobi koja se diplomacijom bavi više od 20 godina. Ja od toga nemam nikakve koristi. Neka mi netko kaže koju korist ja imam od toga'', poručio je Plenković nazvavši odluku Povjerenstva ''apsurdnom''. 

''Cijeli je proces tajan. Ako je nešto tajno, onda se nema što deklarirati, to je bitan detalj'', smatra Plenković koji je poručio da je ''Povjerenstvo instrumentalizirano od strane oporbe'', a optužio ih je da nemaju pojma o proceduri i procesu.

"Povjerenstvo ne živi u ovome svijetu, a apsurd je da nema nikakve sankcije i ovako nešto dovodi samo postojanje Povjerenstva u pitanje", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP reagirao na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Na odluku je reagiralo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je u priopćenju navelo da Plenković nije predložio Pokaza za veleposlanika: ''Vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, MVEP ističe da je Pokaz predložen za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske isključivo na temelju svoje dugogodišnje iskusne diplomatske karijere, stručnih kvalifikacija, neospornih profesionalnih postignuća i mnogobrojnih istaknutih diplomatskih zasluga kao veleposlanika... Ovim putem ponavljamo da predsjednik Vlade Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju odluke Vlade i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike te je postupak u cijelosti proveden u skladu s Ustavom RH i drugim propisima''. 

U svojoj prvoj reakciji, dok Povjerenstvo još nije bilo donijelo odluku, Plenković se ironično osvrnuo na zastupnika Mosta Miru Bulja koji je podnositelj prijave. Pritom je naglasio kako nije on predložio Pokaza, već je to učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: "Pravi izbor je prijavitelj Povjerenstvu, koje se na ovom slučaju ponovno da instrumentalizirati, gospodin Bulj. Drugi put ću razmotriti da predložim Ekscelenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem Brexita, koji još nitko nije riješio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svima ćemo dignuti plaće za 100 posto''

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković se osvrnuo i na štrajk učitelja te njihove zahtjeve za većim plaćama, kao i zahtjeve pojedinih koalicijskih partnera, kazavši: ''Super nam je! Svima ćemo dići plaće 100 posto. 17 posto je malo. Ima novca u proračunu i svima ćemo podići plaću za 100 posto''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o izjavama vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je rekao da će pokušati ''preko HDZ-a rješiti problem neprocesuiranja ratnih zločina'' te najavio mogući odlazak iz stranke, Plenković je kazao: ''Nisam znao da je rekao da će izaći iz HDZ-a. Nisam vidio izjavu pa je ne bih komentirao''.

Plenković odgovorio Penavi: ''HDZ ne može rješavati rad DORH-a''

''HDZ ne može rješavati rad DORH-a, političke stranke nemaju upliv u procesuiranje ratnih zločina. Vidio sam da se pokreće postupak protiv četiriju osoba koje su počinile zločine na području Vukovara. One nisu dostupne. Penava je izravno izabran gradonačelnik kojem sam više puta pomagao u kampanji i drago mi je da se brine o ovoj temi, ali vrlo precizno poštujući institucije koje rade na tome. Treba pronaći krivce za ratne zločine, ali to nije stvar HDZ-a. Procesuiranje se ne događa unutar nijedne stranke. Nije točno da se ništa nije dogodilo po ovom pitanju, Penava bi trebao ažurirati informacije'', poručio je premijer.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo