puljkova ostavka / Nakon ostavki čelnika Splita, zbog HDZ-a nije se glatko raspustilo Gradsko vijeće: Kandidaturu je najavio i Kerum

Očito DORH-ova optužnica u ovom slučaju nije dovoljan razlog da se zamjenik gradonačelnika samostalno odrekne funkcije, a gradonačelnik njega

31.3.2022.
18:30
VOYO logo

Burno političko razdoblje pred Splitom, već sada je puno obrata. Gradonačelnik i njegov zamjenik, kako smo jučer najavili, danas su podnijeli ostavke i najavili nove izbore. Očekivalo se i glatko raspuštanje nefunkcionalnog Gradskog vijeća za koje bi Splićani također na birališta.

A onda je HDZ rekao - ne može. I to zbog drugog zamjenika gradonačelnika koji ostavku nije dao, a funkciju bi, tvrde, koristio u kampanji. Dogodilo se ono što je RTL još jučer najavio. Gradu i svijetu Ivica Puljak je objavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavku i Split ide na nove izbore", kazao je Puljak.

Rezultat je to pritiska koalicijskih partnera u gradskom vijeću koji su tražili smjenu Bojana Ivoševića protiv kojeg je podignuta optužnica zbog prijetnji redakciji Slobodne Dalmacije rečenicom "napit ću vam se krvi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok je gradonačelnik objavljivao ostavku, čovjek zbog kojeg je cijela situacija nastala u pozadini je zanimljivo gestikulirao.

Prijevremeni izbori su se mogli izbjeći jer su partneri tražili samo ostavku Ivoševića, ne i Puljka. Je li to uopće bila opcija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da dam ostavku? Nisam samo shvatio radi čega?", upitao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Image
noviizbori u Splitu /

Ustavni stručnjak: Ostavka gradonačelnika Puljka i zamjenika prvi je takav slučaj u RH

Image
noviizbori u Splitu /

Ustavni stručnjak: Ostavka gradonačelnika Puljka i zamjenika prvi je takav slučaj u RH

Očito DORH-ova optužnica u ovom slučaju nije dovoljan razlog da se zamjenik gradonačelnika samostalno odrekne funkcije, a gradonačelnik njega. Puljak kaže - Bojan nije ukrao, nije prevario, a ispijanje novinarske krvi je - verbalni gaf. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojan Ivošević nije teret, on je nosio teret bivših vlasti i svog onog nereda koji je vladao u gradu Splitu i zajedno s nama je uvodio red u ovaj grad. I ja se svog zamjenika ne odričem", rekao je Puljak.

I zato na nove izbore idu zajedno, ali s novim, ažuriranim Ivoševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neke obrasce ponašanja koje svi mi imamo na kavi, da ćemo prokomentirati neke stvari nekim riječima, meni više nije dopušteno. Možda mi je kasno došlo do glave, ja na tome radim. Educiram se, idem na savjetovanja za odnose s javnošću, učim kako kvalitetno komunicirati", izjavio je Ivošević.

Puljak će grad do izbora ostaviti drugom zamjeniku Antoniju Kuzmaniću, a plan je u lipnju, zajedno s kotarskim izborima raspisati i izbore za gradonačelnika i gradsko vijeće. I tu nastaje zaplet. Da bi se raspisali i izbori za vijeće, vijećnici moraju glasati za raspuštanje tog tijela. Iako je oporba jučer najavila da će, u slučaju Puljkove ostavke to napraviti, danas obrat - ako ostaje Kuzmanić, ostaje i vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je konačna odluka jer to nije ono šta smo govorili. Mi ne idemo u izbore ako imamo kontinuitet vlasti, a to je Kuzmanić. Zamjenik ostaje defacto u funkciji gradonačelnika i dolazi u priliku da cijelu kampanju vodi gradskim novcem", rekao je Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a.

Protiv izbora su i u gradskom SDP-u, MOST također smatra da Kuzmanić ne treba ostati, ali će, za razliku od HDZ-a, i u tom slučaju podržati raspuštanje vijeća. Puljkovi partneri iz stranke Pametno još se konzultiraju. Za to vrijeme Kerumov HGS nema dilema - vijeće se ne raspušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto bi vijećnici koji su legalno izabrani dali ostavku zato što to Puljak želi? Zašto?", upitao je Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik.

Na konzultacije u Zagreb hitno je stigao i HDZ-ov neuspješni kandidati na prošlogodišnjim izborima. Stranka još nije odlučila, ali on je se spreman opet u trku. I ne samo on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, apsolutno jesam", kazao je Mihanović.

"Ako će ovaj dat ostavku, ja ću biti kandidat", najavio je Kerum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se sada opet Puljak ne predomisli, izbori će se održati na početku ljeta, a hoće li biti još viđenih lica, saznat ćemo kada se splitska uvijek zanimljiva kampanja zahukta.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo