natalitet raste / Nakon pet godina pada Hrvatska prvi put ima baby boom: 2018. rođeno 400 beba više nego godinu prije

Naveći baby boom u Hrvatskoj zabilježen je u Metkoviću. 2017. rodilo se 97, a lani čak 135 beba

15.2.2019.
8:40
VOYO logo

Za poklon za Valentinovo Anamarija nije trebala brinuti.  Svom je Luki nakon dugih 16 sati poroda poklonila slatku Saru.

"Kakav vam je osjećaj držati svoje dijete u rukama?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fantastičan, ne mogu ni opisati koliko je to posebno", kaže Luka Aščić, otac novorođenčeta.

Baš to je ono što Hrvatskoj toliko treba, a donosimo dobre vijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je broj novorođene djece već 5 godina uglavnom u padu, preliminarna brojka Državnog zavoda za statistiku od 36.973 mala plačljivca u 2018. sve nas je razveselila. Četristotinjak djece više nije ogroman porast, ali veseli.

Naravno, radujemo se i zbog toga što su hrvatski gastarbajteri u Njemačkoj rodili čak četiri tisuće beba u prošloj godini, što je ogroman porast, no on više govori o tome koliko je Hrvata otišlo van. 

Naveći baby boom u Hrvatskoj zabilježen je u Metkoviću. 2017. rodilo se 97, a lani čak 135 beba. Gradska vlast ne sumnja kako njihove mjere imaju nekakve veze s time.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećali smo darove za novorođenu djecu. Prije smo imali darove samo za treće i četvrto dijete, a danas imamo darove za svu djecu. Prvo dijete dvije i po tisuće kuna, drugo tri i po, četvrto četiri i po i tako dalje. Također, uveli smo besplatne udžbenike za djecu do četvrtog razreda", kaže Dalibor Milan (HDZ), gradonačelnik Metkovića.

Što se državnih mjera tiče, Vijeće za demografiju u srpnju je
predstavilo mjere poput čuvanja trudnoće uz punu plaću i poreznih olakšica roditeljima, no rezultati toga još ne mogu biti vidljivi jer rezultat - ljudsko dojenče, kolokvijalno zvano beba, stiže barem devet mjeseci kasnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Orban odlučio je jako potaknuti rađanje malih Mađara. Prema novopredstavljenim mjerama, majke će za stambeni kredit dobivati zajam od 36 tisuća eura, kad rode drugo dijete otpisat će im se trećina duga, a rode li i treće, ne moraju ga više vraćati. 

"Žene koje rode i podignu barem četvero djece, do kraja života neće morati plaćati porez na dohodak", kazao je Orban.

Sarini roditelji iskoristili su jednu od mnogo blažih mjera koja im je omogućila naša država, pa žive u  stanu kupljenom uz pomoć APN-a, Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Ali mlade roditelje u zemlji muči mnogo više od stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam planirala vratiti se na posao nakon 6 mjeseci, no čula sam da bi mogli biti poticaji i punih 12 mjeseci, tako da bi mi to dosta značilo, kako ne? Obzirom da je tu kredit i za stan i da imamo obaveze i neke druge i porezi, kupovali smo novi namještaj, sašta nešto, i pomoć našoj obitelji. Puno bi nam značilo da imamo pun porodiljni svih 12 mjeseci", kaže Anamarija Aščić, majka novorođenčeta.

Natalitet bi 2019. mogao porasti na račun nogometnog srebra. Korelacija sporta i beba već je odavno poznata - 9 mjeseci nakon povijesnog 21. svibnja 2017., kad je Rijeka postala nogometni prvak rodilo se čak 50 posto beba više. Navijačima je narasao testosteron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narastao je u biti kada se i pehar digao u Rijeci i Rijeka je osvojila prvenstvo. Ustvari, čak i na tečaju sam upoznao jako puno tata s utakmica, tako da evo je, ima istine u tome. Definitivno", kazao je Fran Živković.

"On je jako sretan kad se tako nešto desi, tako da uvijek je žena ta koja nadrapa. Vjerojatno ima smisla i to sve", kazala je Arijana Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se sve događalo nakon velikih pobjeda na svjetskom prvenstvu u Rusiji, znat ćemo za otprilike dva mjeseca. Luka, Mandžo, Šime i dečki - uzdamo se u vaše mjere. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo