nakon napada / Nakon Plenkovićevog napada oglasio se RTL te prozvani Lalić: 'Osobno sam kao građanin zabrinut zbog takvog komuniciranja i ponašanja premijera'

Image
Foto: RTL

RTL ne pripada ni lijevo ni desno već je neovisna medijska kuća koja je tijekom ovih izbora, jednako kao od svojih početaka, nepristrano i objektivno izvještavala gledatelje RH i tako ćemo i nastaviti.

31.5.2021.
19:30
RTL
VOYO logo

Premijer Plenković danas se jako naljutio jer su još na početku prvog kruga lokalnih izbora pojedini novinari pogrešno izgovarali ime HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Davora Filipovića. Konkretno za taj grijeh Plenković je prozvao dvije komercijalne televizije RTL i Novu TV. Iako se voli predstavljati kao veliki zaštitnik slobode medija - premijer sve češće javno proziva medijske kuće, pojedine novinare i obračunava se s njima. 

"To nisu  nepristrani mediji, to su plaćenici zaduženi da gade jednu političku opciju", kazao je Plenković.

"Vi ste plaćenici jedne političke opcije", rekao je u svibnju Milanović.

Gotovo identične izjave vrha države. Predsjednik Milanović tako je nazvao javnu televiziju, a premijer je sada otišao i korak dalje. Pa je za poraz HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića optužio komercijalne televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nakon izbora /

Plenković: Kad Milanović napada medije, to je stil. Kad ja govorim istinu, ja sam Lukašenko. Ne dam dvostruke kriterije

Image
Nakon izbora /

Plenković: Kad Milanović napada medije, to je stil. Kad ja govorim istinu, ja sam Lukašenko. Ne dam dvostruke kriterije


"Pojedini voditelji recimo na RTL-u, namjerno su kao slučajno govorili krivo ime, i na Novoj ista stvar. Namjerno, kao slučajno, krivo govore ime ne bi li ga dezavuirali", poručio je Plenković. Premijer je u tome vidio urotu.

"Pa to ponovi i RTL i Nova? Vi mislite da je to slučajno? Ili je to namjerno i tendenciozno, da se kasnije mogu hihotati i smijati, to ne ide, ja ću sad prozivati. Tu bozu možete prodavati samo naivcima", kazao je Plenković. 

Pa je premijer počeo i poimence prozivati.

"Ne bi li kasnije umjesto Puhovskog kojeg je protjerao s RTL-a Milanović, sad su angažirali Lalića kojem daju pare ne bi li dva dana prije drugog kruga gadio Filipovića na najgori mogući način", rekao je Plenković.

RTL se o Puhovskom već izjasnio, a ovo je njegova objavljena izjava u RTL-u Danasu o Milanoviću nakon što ga je ovaj napao.

"To su stvari na koje nema smisla odgovarati jer su izrečene u takvom stanju panike da onemogućuju razuman razgovor", rekao je Žarko Puhovski, politički analitičar. Kada je Milanović početkom mjeseca prozvao javnu televiziju, premijer je bio prvi na braniku slobode medija: "Vi ste državna politička televizija, vaš politički program je sramota, razina Sovjetskog Saveza", rekao je Milanović.

Sada pak, premijer redom proziva samo komercijalne televizije. Nastavi li tako, moglo bi se o tome raspravljati i u saborskom odboru za medije, upozorava Nino Raspudić: 
"Mi se možemo ljutiti na javni RTV servis koji svi plaćamo, ali kad govorimo o komercijalnim televizijama možemo govoriti ovako ili onako, ići kod nekih novinara i urednika ili ne ići", rekao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Novinarskom društvu upozoravaju kako ovo nije prvi put. Premijer je već upirao prste u novinare.

"I da vaša uređivačka politika, N1, Nova, RTL, HRT svi  imate tu odigrati ulogu, nema dileme", rekao je Plenković. Njegove nove izjave smatraju opasnima jer su, tvrde, otvorena prijetnja televizijama.

"Ukoliko se nakon ovog brutalnog napada dogodi nešto našim kolegama, odgovornim ćemo smatrati upravo Andreja Plenkovića, i obavijestit ćemo Europsku federaciju novinara i sve nadležne institucije. Ovo je nedopustivo da se događa jednoj članici EU. Imamo jednog Lukašenka, ne trebamo drugog", kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND.

RTL najstrože osuđuje današnju izjavu premijera Plenkovića kao grubi i neopravdani pokušaj diskreditiranja RTL-a ali i drugih medija.

Suprotno izjavama premijera, RTL ne pripada ni lijevo ni desno već je neovisna medijska kuća koja je tijekom ovih izbora, jednako kao od svojih početaka, nepristrano i objektivno izvještavala gledatelje RH i tako ćemo i nastaviti.

Prozvani politički analitičar, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražen Lalić odgovara kako premijer takvim ponašanjem pokušava ugušiti kritičku riječ i slobodnu misao što će mu, smatra, donijeti još lošije izborne rezultate.

"To je jako neugodna atmosfera za Andreja Plenkovića i on u toj atmosferi ide jednom manirom Aleksandra Vučića ili Viktora Orbana, čak koristi iste riječi, govori o plaćenicima, napada medije, svojim istupima narušava nezavisnost medija i ja osobno sam kao građanin zabrinut zbog takvog komuniciranja i ponašanja premijera", rekao je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo