PREMIJER ŠUTI / Nakon #PrekinimoŠutnju UN istražuje nasilje na porodu: Što rade hrvatske institucije?

Image
Foto: RTL / PIXSELL

lUred posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama pri UN-u objavio je da priprema posebno tematsko izvješće

15.4.2019.
11:10
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Šest mjeseci nakon što je udruga Roda pokrenula akciju #PrekinimoŠutnju kao odgovor na iskustvo kiretaže “na živo” saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, hrvatske institucije još nisu poduzele konkretne korake za poboljšanje situacije na odjelima ginekologije i porodništva, upozorava udruga Roditelji u akciji (RODA) dodajući da za razliku od njih, međunarodne institucije rade svoj posao.

Ured posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama pri Ujedinjenim narodima objavio je da priprema posebno tematsko izvješće na temu neprimjerenog ponašanja i nasilja u skrbi za reproduktivno zdravlje žena, s posebnim naglaskom na nasilje pri porođaju. Tematsko izvješće prezentirat će na Općoj skupštini UN-a u rujnu 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo savjetovanje o temi nasilja na porodu

Savjetovanje koje organizira Ured posebne izvjestiteljice prvo je savjetovanje koje posebno traži pojedinke i pojedince te organizacije iz cijelog svijeta da prijave slučajeve nasilja nad ženama u zdravstvenoj skrbi za reproduktivno zdravlje, posebno u trudnoći i porodu, odnosno ovo je prvi put da se o ovoj specifičnoj temi govori na ovako visokoj razini, ističu iz RODA.

''Svjedočanstva žena iz akcije #PrekinimoŠutnju zasigurno su pridonijela tome da tijela UN-a odluče dodatno istražiti ovo pitanje na svjetskoj razini. Podsjećamo da su u veljači ove godine tri stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda tražila da Vlada hitno poduzme radnje kako bi se spriječilo kršenje ljudskih prava žena u reproduktivnom zdravlju. Istaknuli su kako su užasnuti svjedočanstvima žena prikupljenima za vrijeme kampanje #PrekinimoŠutnju'', upozoravaju iz RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer još nije odgovorio na pismo udruge Roda

Zbog hrabrosti žena diljem Hrvatske i upornosti udruge Roda, druge žene diljem svijeta imat će priliku progovoriti o nasilju u zdravstvenim ustanovama za vrijeme trudnoće i poroda.

''Iako domaće institucije nisu priznale razmjere ovog problema, drago nam je da su međunarodne institucije to napravile. Upozoravamo da unatoč tome što smo zatražile sastanak s premijerom u studenome prošle godine, još nismo dobile odgovor ili informaciju o konkretnim koracima koje Vlada poduzima s ciljem poboljšanja skrbi za reproduktivno zdravlje žena'', upozoravaju iz RODA i dodaju da je hrvatsko izvješće već u pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo