Izborili se u Hrvatskoj / Nakon presude da istospolni parovi mogu posvajati, javila se tri para, ali: 'Djeca su izgubila 6 godina'

Za Selak Raspudić to je 'isključivo ideološko poziciponiranje, Grbinu je bitno samo da djeca imaju obitelj, Benčić traži kazne za neprovođenje zakona

26.5.2022.
21:00
VOYO logo

Povijesna presuda Visokog upravnog suda! Istospolne partnere ne smije diskriminirati kod posvajanja djece. Odbijena je tako žalba Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu.

Ivo Šegota i Mladen Kožić prije šest godina prijavili su se u centar za socijalnu skrb, a tek 2020., nakon duge pravne bitke, udomili dvoje djece. Sada, odlukom suda, mogu i posvajati i oni i svi ostali, a Leona Šiljeg otkriva da su zahtjev već danas poslala tri istospolna para.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
još jedna pobjeda /

Sud potvrdio: Kožić i Šegota mogu postati udomitelji, ali i svi istospolni parovi u Hrvatskoj

Image
još jedna pobjeda /

Sud potvrdio: Kožić i Šegota mogu postati udomitelji, ali i svi istospolni parovi u Hrvatskoj

Odlukom Visokog suda Hrvatska je jedna od 19 europskih zemalja u kojoj istospolni partneri mogu posvajati djecu.

Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji: "Godinu dana nakon dobili smo konačnu presudu visokog upravnog suda. Ovo je jako veliki trenutak i za LGBTQ zajednicu Hrvatske, po ovome istospolni parovi su izjednačeni s bračnim drugovima po svim pitanjima. Ova presuda je presedan, jer više ne postoji neki temelj da netko diskriminira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je presuda Ive i Mladena čija borba traje šest godina. Danas su se oglasili priopćenjem:

"Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je u ime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na obitelj djeci koje je društvo zaboravilo."
Još 2016. su se prijavili u centar za socijalnu skrb da postanu udomitelji i posvojitelji. Odbijeni su zbog životnog partnerstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da mi nismo sklopili životno partnerstvo, sustav niti u jednom trenutku ne bi propitkivao našu seksualnu orijentaciju. Ušli bismo u registar i ne bi bio problem", kazao je Šegota 10. siječnja 2019.

Kožić je tada rekao: "Ovo nije priča o Mladenu i Ivi, ovo je priča o tome da u sustavu čami čekajući stotine djece koja nikad neće biti udomljena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su udomili dvoje djece, prvostupanjski upravni sud donio je presudu da mogu postati i posvojitelji, ali se žalilo Ministarstvo obitelji i socijalne politike s argumentom "zaštite interesa djeteta".

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave iz HDZ-a: "Moram biti iskren da nisam pogledao tu presudu, nadležno ministarstvo će sigurno reagirati priopćenjem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nadležnog ministarstva su odgovorili da će, kao i uvijek do sada, poštivati svaku pravomoćnu odluku suda i da će donijet rješenje o izvršenju zaprimljene pravomoćne presude.

Sandra Benčić iz Možemo!, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijeve koalicije: "Vrlo je važno da se uspostave bolji mehanizmi nadzora, ali isto tako bolji mehanizmi sankcioniranja onih koji odbijaju provoditi zakone Republike Hrvatske i pravomoćne odluke sudova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su do sad dva para životnih partnera udomila djecu, sada mogu posvajati.

Nezavisna zastupnica u Saboru Marija Selak Raspudić komentirala je ovako: "Ovo pitanje u Hrvatskoj isključivo služi za ideološko pozicioniranje i signaliziranje vlastite vrline, umjesto da su u prvom redu interesi djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, Peđa Grbin iz SDP-a misli ovako: "Mi ne želimo da djeca budu u institucijama, želimo da budu u obiteljima bez obzira jesu li to dvije žene, dva muškarca, muškarac i žena. Obitelj je je obitelj i dijete u njoj treba biti."

Oni koji su cijelo vrijeme kritizirali, danas šute. Nakon odluke Visokog suda udruzi Dugine obitelji javila su se tri lezbijska para koja žele posvojiti dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo