odgovorili na prozivke / Nakon prijave GONG-a, oglasilo se i ministarstvo: 'Medek nije savjetnik ministra, nego predstavnik struke'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GONG je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijavio ministra pravosuđa Ivana Malenicu jer je u radnu skupinu za zakon o lobiranju imenovao suvlasnika agencije koja radi komunikacijsko savjetovanje - za to ministarstvo

20.9.2022.
18:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa poručilo je u utorak u dogovoru na prozivke GONG-a kako imenovani član radne skupine za zakon o lobiranju Mario Aunedi Medek nije ministrov "osobni PR savjetnik", nego je u skupinu imenovan kao predstavnik strukovnog udruženja.

"Aunedi Medek nije 'osobni PR savjetnik ministra', a tvrtka, u kojoj je jedan od suvlasnika, u trenutku njegovog imenovanja u radnu skupinu nije imala nikakav komercijalni odnos s Ministarstvom pravosuđa i uprave. U radnu skupinu imenovan je kao predstavnik strukovnog udruženja čiji je predsjednik", priopćilo je Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, GONG je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijavio ministra pravosuđa Ivana Malenicu jer je u radnu skupinu za zakon o lobiranju imenovao Aunedija Medeka, suvlasnika agencije koja radi komunikacijsko savjetovanje za to ministarstvo.

Image
zakon o lobiranju /

GONG prijavio ministra Malenicu jer je u radnu grupu postavio svog PR savjetnika

Image
zakon o lobiranju /

GONG prijavio ministra Malenicu jer je u radnu grupu postavio svog PR savjetnika

Nije im sporno da struka odnosa s javnošću ima svog predstavnika u radnoj skupini za izradu zakona o lobiranju, ali posve neprimjerenim ocjenjuju da to bude suvlasnik agencije čiji je klijent Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pak ističe kako je radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o lobiranju osnovana 25. lipnja 2021., a ugovor o uslugama komunikacijskog savjetovanje za potrebe Ministarstva potpisan je u studenom 2021. nakon provedene javne nabave. 

Također, navodi kako su u radnu skupinu imenovani predstavnici različitih dionika; akademske zajednice, neovisnih tijela poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenika za informiranje, Državnog odvjetništva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao i drugih strukovnih udruženja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazivati predstavnike takvih institucija 'produženim rukama vlasti koja neće otvarati nikakva pitanja ili probleme koji nisu u interesu vladajućima' smatramo izrazom nepoštovanja prema istima", ističe Ministarstvo te napominje kako su imena članova radne skupine od početka javno dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva.

Cilj donošenja Zakona o lobiranju je prvi put sustavno urediti područje lobiranja, koje je Vlada prepoznala kao područje koje je neregulirano, a nosi korupcijske rizike. Upravo iz tog razloga, istaknuto je, donošenje tog zakona uvršteno je u Program Vlade za mandatno razdoblje 2020.-2024. te u Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je odgovorilo GONG-u i da članovi radne skupine nemaju "povlašteni pristup" niti kroje propise "za svoju maksimalnu ugodu poslovanja", nego sudjeluju u otvorenom dijalogu između različitih dionika o uspostavi kvalitetnog pravnog okvira za područje lobiranja. 

Na kraju je poručeno da će nacrt prijedloga zakona Ministarstvo, kao predlagatelj, poslati u daljnju proceduru, uvažavajući mišljenja iznesena na radnoj skupini, mišljenja drugih nadležnih tijela te mišljenja zainteresirane javnosti koja će biti  iznesena u postupku javnog savjetovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo