sa zvučnim signalima / Nakon prosvjeda predsjednik udruge djelatnika Hitne za RTL.hr kaže: 'Neki ravnatelji su to shvatili kao politički pritisak'

Predsjednik udruge radnika HMP-a naglasio je kako djelatnici Hitne pomoći ne mogu na svom radnom mjestu izdržati do 67. godine

21.2.2022.
14:55
VOYO logo

Djelatnici Hitne medicinske pomoći zvučnim signalima danas u podne su diljem Hrvatske izrazili svoje nezadovoljstvo time što im nikad nije vraćen beneficiran radni staž, kojeg je 1998. ukinuo tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang i tom odlukom ih stavio u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi u RH. 

Prvi poziv uputili su putem društvenih mreža, a ovakve akcije nastavljat će se svakog ponedjeljka. Organizatori su ovu akciju nazvali ''Naših 5 minuta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jako smo zadovoljni prvim pozivom. Gotovo 70 posto nam se odazvalo na ovaj poziv. To nije bila nikakva naredba, a bili smo i ograničeni zabranom ponekih ravnatelja. Oni su to shvatili kao neki politički pritisak, što ovaj poziv nije. Djelatnici su sami htjeli skrenuti pažnju na sebe i problematiku svog rada'', kazao nam je Danijel Šota, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći.

''Izuzetno mi je rado što su nam se priključili policija i vatrogasci. Druge žurne službe su s nama i poduprli su nas u našim zahtjevima. Čak su se uključili sviranjem sirena i vatrogasci i policija'', naglasio je Šota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šota najavljuje kako planiraju svoje zahtjeve pokazivati na ovaj način svakog ponedjeljka u 12 sati. No, ako se zahtjevima ne udovolji, u proljeće bi djelatnici Hitne pomoći išli u veliki prosvjed. Sredinom travnja moguć je prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu, ukoliko se situacija ne promijeni, kazao nam je Šota.

Pojasnio je kako su već ranije održani prosvjedi zbog istog problema i kako ih je predsjednika ureda predsjednika Vlade primio, te kako je i tada bilo jasno kako to imaju sve žurne službe u zemlji, osim djelatnika Hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
"Naših 5 minuta" /

'Hitnjaci' upalili svoje sirene: 'Nije lako raditi sa 62 godine, treba još jedna Hitna kad se uspinje na 3. kat'

Image
"Naših 5 minuta" /

'Hitnjaci' upalili svoje sirene: 'Nije lako raditi sa 62 godine, treba još jedna Hitna kad se uspinje na 3. kat'

''Nama je to ukinuto 1998. godine, ali ne zato što je bilo potrebe, nego je ukinuto samo da bi se i ostalima dalo, jer su ga imale samo 4 službe. Namjera je bila da se to svima izjednači, no nikada nije vraćeno'', pojasnio je Šota.

Naglasio je kako djelatnici Hitne pomoći ne mogu na svom radnom mjestu izdržati do 67. godine. Riječ je o stresnom i teškom poslu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smiješno je vidjeti djelatnika s preko 60 godina. On se nekad ne može ni popeti na visoki kat'', izjavio je Šota.

Kaže kako su u udruzi jako razočarani ignoriranjem njihovih zahtjeva od strane ministra Beroša. U prijateljsko tonu su izrazili želju da dođu do njega i objasne mu situaciju u kojoj su se našli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je samo njihova dobra volja. Bili smo i u Ministarstvu rada, da vidimo gdje postoji, ako postoji problem i problem zapravo ne postoji nigdje. Samo netko iz Vlade treba potvrditi da će se to dogoditi. Pričali su nam bajke o izradi nekog dokumenta koji bi trebao potvrditi da je naše zdravstveno stanje narušeno, ja sam na to prokomentirao: 'Šta sad trebamo glumiti da smo bolesni?', uz to su nam rekli da se treba uplatiti 100 000 kuna. Pa smo pitali tko će to platiti?', rekao je predsjednik Hrvatske udruge djelatnika HMP-a.

Naglašava apsurdnost te ideje time što zapravo ništa novo ne bi moralo napraviti, jer su beneficiran staž već imali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Samo treba uzeti dokumente koji su postojali. Nema potrebe išta raditi ponovo. Razočarani smo što nas nadležni nisu primili i ovo nam je samo način da skrenemo pozornost na sebe'', komentirao je Šota.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo