INCIDENT U ZAGREBU / Nakon rasističkog napada, Rimac Automobili nastoje zadržati radnike: 'Oni dolaze sa znanjima kakva tu ne postoje'

Prvo verbalno, a potom i fizički, pet inžinjera napala je skupina huligana i to samo zato što su stranci. Kolega Hrvat im pokušao pomoći

28.11.2021.
21:55
VOYO logo

Sramotan rasistički napad dogodio se u centru Zagreba kada je grupu mladića, inače zaposlenih u tvrtki Rimac, prvo verbalno, a potom i fizički napala skupina huligana i to samo zato što su stranci.

Objavio je to prvi na svojim društvenim mrežama poznati inovator, a u napadu je, doznajemo, teške ozljede zadobio i mladić iz Hrvatske koji je branio kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodilo se to s petka na subotu netom nakon ponoći kada su opušteno druženje petorice mladih inženjera prekinule psovke i uvrede. Iako izbjegavaju incident te prelaze na drugu stranu ceste, napadači kreću za njima i započinju fizički obračun.

U sukobu je naposljetku sudjelovalo 10-ak ljudi, a ozlijeđeno je više njih. Među njima i 26-godišnji Indijac te 27-godišnji hrvatski državljan, obojica iz Rimčeve tvrtke koji su zadobili teške tjelesne ozljede i potražili pomoć u bolnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RASISTIČKI NAPAD /

Rimčevi strani zaposlenici napadnuti u centru Zagreba: 'Ovo je pojedinačni incident grupe neobrazovanih idiota'

Image
RASISTIČKI NAPAD /

Rimčevi strani zaposlenici napadnuti u centru Zagreba: 'Ovo je pojedinačni incident grupe neobrazovanih idiota'

Kakav je protokol u Rimac Automobilima sada objasnila je Martina Verović, direktorica ljudskih resursa Rimac grupe.

"Sad pokušavamo pružit svu moguću potporu i podršku našim kolegama da se uslijed takve situacije osjete sigurno i da imaju svu podršku i pomoć koju mogu dobit s naše strane tako da ih kao vrijedne zaposlenike zadržimo u firmi jer nam je jako dugo, zapravo, trebalo da ih dovedemo. Oni dolaze s vrlo specifičnim, specijalističkim inženjerskim znanjima koja u našoj regiji i Hrvatskoj najčešće ne postoje", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u Rimac Automobilima, u kojem radi 200 stranaca iz 35 zemalja, pripremili su i poseban video u kojem zaposlenici, možda budućim kolegama, ističu što im se sviđa u Hrvatskoj. I svi ističu isto, a to je da se u Hrvatskoj osjećaju kao doma. Zaključak takvog videa je da je rizik zbog bilo kakvog nasilja, pljačke, gotovo ne postoji. Isto pokazuju i statistike.

Eurostat je naime nedavno objavio kako smo najsigurnija zemlja u Europi ako se gleda prijava nasilja u najbližem okruženju. Najnovija statistika tako govori o osjećaju sigurnosti građana pri hodanju ulicama noću. Ispred nas su samo Slovenija i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je riječ o izdvojenom incidentu smatraju i u Rimac grupi no upozoravaju kako je važno da se incident ne ponovi. 

"Više nikad. Zaista je važno da takvi slučajeva nema ni za koga, nigdje. Znači, razumijevanje da su različitosti sjajne, ne dobre, nego sjajne i da one doprinose da zapravo svi napredujemo i rastemo", zaključuje Verović. 

Ipak, usprkos općenitom dojmu da smo sigurna zemlja, kada je riječ o nasilju iz mržnje lani je primjerice u Zagrebu zabilježeno i razriješeno 15 takvih kaznenih djela, a 2019. godine takvih je slučajeva bilo ipak 11 manje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo