'cijena obnove je prenapuhana!' / Nakon skandala sa skupim planom obnove, liječnici su nam poslali snimke sanitarija u svojim institucijama!

Sanitarije su doista u lošem stanju, no cijena nam se ipak učinila previsoka...

11.8.2022.
20:00
VOYO logo

Zbog skandala s papreno skupim planom obnove sanitarija - Ministarstvo zdravstva kamere je pustilo u dotrajale WC-e. Oni se brane - nisu planirali kupnju zlatnih četki vrijednih 100 eura, dok građevinari kažu - cijena obnove je prenapuhana!

"Ja se iskreno nadam da će biti ozbiljnija rekonstrukcija, to jest obnova tih sanitarnih čvorova, obzirom da onaj koji ja koristim nije adekvatan - pola toga ne radi, pisoar ne radi… Poučeni iskustvom, već 5 godina ne uspijevamo, nadam se da nećemo ući u 7 godinu bez WC-a", kazuje Goran Žanić, ravnatelj Uprave za javnu nabavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovu žele od 2017., a do danas se nitko nije javio. U ministarstvu procjenjuju da je to zbog preniske cijene radova. Iznos su sada povećali na 2,3 milijuna kuna.

Image
ide renoviranje /

Pogledajte kako izgledaju toaleti u Beroševom ministarstvu: 'Neće biti četki za WC od 700 kuna'

Image
ide renoviranje /

Pogledajte kako izgledaju toaleti u Beroševom ministarstvu: 'Neće biti četki za WC od 700 kuna'

Obnavlja se 8 prostorija, veličine 96 kvadrata. To je u prosjeku 3200 eura po kvadratu! Sanitarije su doista u lošem stanju, no cijena nam se ipak učinila previsoka…Troškovnike smo zbog toga na procjenu poslali građevinarima - i dok nitko nije htio stati pred kamere, svi redom kažu da je iznos vrtoglav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan nam je rekao da bi isti posao odradio bar za milijun kuna manje, a drugi da za tisuću eura manje po kvadratu - izgradi novu novcatu kuću! "Ono što je najveći postotak u tome, u toj nabavi su građevinski radovi. To je ono što stvarno i košta najviše. Ostalo je sve promjenjivo i vjerujte mi, četke za 700 kuna sigurno neće biti nabavljene", govori Žanić.

Upravo je skupa sanitarna oprema izazvala najveću pažnju javnosti. Predložio ju je projektantski ured. Iako nam arhitekti kažu da se radi samo o prijedlozima - cijene su paprene: tisuću eura košta sušilo za ruke, a četka za WC 100 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su okvirne slike, to je projektant tako uvrstio u projekt, valjda da te slike budu ljepše, ali ne, nećemo ni to stavljati. Stavljat ćemo kao doma, najobičnije četke", objašnjava Žanić.

Natječaj je tek raspisan - pa bi konačna cijena mogla biti i veća od 2,3 milijuna kuna. A poslijepodne se oko svega oglasio i ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo zdravstva kao poslodavac ima zakonsku obvezu osigurati dovoljan broj funkcionalnih sanitarnih prostorija za svoje djelatnike, kako je to predviđeno i Zakonom po zaštiti na radu i drugim aktima, a naša situacija u tom pogledu je više godina vrlo nepovoljna", stoji u njegovu priopćenju.

Ništa bolje nije ni u hrvatskim bolnicama. Liječnici su nam poslali fotografije i snimke sanitarija u svojim institucijama, a iako ih koriste i pacijenti - tu se godinama nije uložila niti kuna…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Danas
Image
Foto: RTL Danas
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo