Žestoko mu uzvraćaju / Nakon što im je Plenković spočitao 'velike plaće', liječnici: 'Hajde se g. Plenkoviću koncentrirajte!'

Oni koji u zdravstvu ostaju, trpe 3 milijuna prekovremenih sati na godinu: 'Imam više prekovremenih sati nego Andrej Plenković radnih sati u životu'

24.7.2022.
21:00
VOYO logo

Liječničke udruge koje čekaju da im ministar zdravstva poveća plaće i koeficijente ljute su na premijera Plenković jer ih je javno prozvao za visoke plaće. Tako ih je, poručuju, omalovažio i grubo podcijenio. Premijerovu izjavu pokušavali su pojasniti i iz Vlade, a detalje ima Marina Brcković.

Ovo je reakcija na izjavu premijera da od liječnika veće plaće imaju samo kontrolori leta: "Imam više prekovremenih sati nego Andrej Plenković radnih sati u životu." A oni se, kaže premijer, bune s 50 tisuća kuna na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore: "Pritom je propustio reći da se radi o primanjima s enormno velikom prekovremenom satnicom, a nikako ne osnovnom plaćom. U svakom slučaju, neugodno iznenađenje, jedno ogorčenje i zabrinutost takvom izjavom."

Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata: "Stalno se uspoređuju naše plaće sa svim satima koje smo odradili, a ne za 40-satni radni tjedan. Ma hajde gospodine Plenkoviću, dajte se više koncentrirajte i dajte više shvatite zbog koga i na čijim leđima počiva ovaj sustav i zašto još uvijek funkcionira!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to usprkos nedostatku liječnika, tri milijuna prekovremenih sati na godinu, dugačkih lista čekanja.

Andreja Marić (SDP), članica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku: "Borimo se s lošim uvjetima rada, administrativnom preopterećenošću, kadrovskom devastacijom od primarne zdravstvene zaštite nadalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Milinović, bivši ministar zdravstva: "Da povučemo svoje potpise na prekovremeni rad, zdravstveni sustav u roku od dva tjedna bi bio u kolapsu, u izvanrednoj situaciji. I to premijer Plenković mora imati na umu kada na neki način čačka mečku umjesto da se zahvali liječnicima."

Bez plaćenih prekovremenih najnižu plaću imaju oni koji su još uvijek na specijalizaciji - oko 10 tisuća kuna. Liječnici specijalisti s pet godina radnog iskustva - tek oko dvije tisuće kuna više (12.208 kn). Nakon 15 godina rada liječnici sa subspecijalizacijom u pojedinom području - dobiju plaću od oko 14.300 kuna. (14.349)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući se brane. Premijerova izjava je, kažu, ispolitizirana te ponavljaju da su u proteklih 6 godina plaće u zdravstvu porasle za više od 40 posto.

Hrvoje Šimić (HDZ), član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku: "Ne postoji razdor između Vlade RH, našeg premijera, i liječnika koji puno rade, ali možemo reći da su za to i adekvatno nagrađeni. Ne samo sada nego evo i s odmakom za ono što su činili od 2014., a nije im bilo plaćeno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar Beroš hvali se uspjesima na Twitteru. Niz je, kaže, podulji. Izgradnja i obnova bolnica, reforma zdravstva.

Čulinović-Čaić: "Samo jedna stvar je tu bitna. Može on nabaviti svemirski brod za ovo zdravstvo, ali ako nema tko raditi u tom svemirskom brodu, onda je sve uzalud."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od ovakvog zdravstvenog broda na krpanje, bježi sve više liječnika pa je pravo pitanje ne samo s kojom plaćom, nego i tko će uopće brinuti za pacijente.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo