tužiteljstvo najavljuje žalbu / Napadači na Peratovića pušteni na slobodu: 'Trebaju odgovarati za pokušaj ubojstva'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Napadnuti novinar Željko Peratović žali se na neprofesionalno postupanje policije jer tvrdi da od nešto iza 19 sati, kada je prijavio napad, očevid nije obavljen sve do 2,30 sati. Tvrdi i da policija nije tražila počinitelje sve do 22 sata, kada je na internetu objavio da ima dojavu jednog od susjeda da se počinitelji nalaze u kafiću u Rečici

31.5.2015.
21:42
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Sudac istrage u subotu je pustio na slobodu dvojicu pritvorenika koji su u četvrtak napali novinara Željka Peratovića, a dok tužiteljstvo najavljuje žalbu na tu odluku Peratović ističe da je i kvalifikacija nedjela preblaga, odnosno da napadače treba teretiti za pokušaj ubojstva.

Zamjenik karlovačkog županijskog državnog odvjetnika Mladen Krajačić rekao je da se istraga tek otvara i da je pitanje gdje će ona 'odvesti'. No, dodao je kako je njegovo osobno mišljenje da napad na Peratovića nije motiviran politikom, kako je isprva i Peratović tvrdio, već pisanjem o 'šljunčarenju' kojim se bave osumnjičenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što sam saslušao osumnjičenike mogu iznijeti samo svoje osobno mišljenje da se ne radi ni o kakvim političkim motivima i konotacijama. Javnost sada već zna čime se osumnjičenici bave pa se čini da je napad vezan na to, sve u uvjetima visoke alkoholiziranosti napadača. Ali, istraga se tek otvara, dugačak je put pred nama i pitanje je kamo bi istraga mogla odvesti ovaj slučaj", rekao je Krajačić.

Pojasnio je i da je sudac istrage Ivan Perković, iako ne postoji dvojba da se napad dogodio, ocijenio da u konkretnom slučaju ne postoji potreba za istražnim zatvorom kao najstrožim vidom osiguranja uvjeta za istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu nije prihvatio prijedlog državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora, već je umjesto toga osumnjičenicima izrekao mjere opreza zabrane približavanja oštećeniku, zabrane uspostavljanja bilo kakve veze sa oštećenikom i svjedokom te obvezu redovitog javljanja policiji jednom tjedno", rekao je Krajačić.

Iako su se u ranijim medijskim izvještavanjima, ali i Peratovićevim istupima o napadu, spominjala trojica napadača Krajačić kaže da prema kaznenoj prijavi u napadu nije sudjelovao treći muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija u prijavi tereti 37-godišnjaka i 48-godišnjaka da su 28. svibnja oko 19 sati ispred i u unutrašnjosti vikend kuće na području Luke Pokupske verbalno, a potom i fizički napali 49-godišnjeg Peratovića te ga pritom lakše ozlijedili. Ujedno, sumnja se da su kasnije, zajedno sa 64-godišnjom trećom osobom razbili stakla na ulaznim vratima vikendice i oštetili osobni automobil švicarskih registracijskih oznaka, vlasništvo Peratovićeve 43-godišnje spruge. Nastala materijalna šteta veća je od 9.000 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičenici došli do kuće u mjestu Luka Pokupska te napali novinara udaravši ga rukama i nogama po tijelu i glavi, uslijed čega je zadobio tjelesne ozljede. Osumnjičenici se terete i da su uoči napada neovlašteno ušli u Peratovićev dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni poduzetnik Vladimir Čunko i jedan njegov radnik, koji se godinama bave šljunčarenjem na rijeci Kupi. Peratović je pisao novinske članke o štetnosti šljunčarenja, posebno ilegalnog, kao uzroku mnogobrojnih klizišta koje ugrožavaju kuće uz Kupu, što je navodno jako naštetilo njihovom ranije uspješnom poslu. Na saslušanju u subotu osumnjičeni nisu osporavali tijek događaja, ali su poricali da im je namjera bila Peratoviću nanijeti teške tjelesne ozljede.

Peratović, pak, kaže da zbog činjenice da prijavljene nikad ranije nije susreo i dalje sumnja da postoji naručitelj njegovog zastrašivanja 'koje je završilo pokušajem ubojstva'. Kazao je i da se nakon što je dobio rješenje istražnog suca koji je osumnjičenike pustio iz istražnog zatvora osjeća 'još uplašenije za vlastiti život, živote članova svoje obitelji i za život svjedoka Franje Požgaja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je i da ga je Čunko udario oštrim metalnim predmetom 'tik iznad sljepoočnice' te ga davio vičuči: "Sad ću te zadaviti!".

"Vjerojatno bi me i ubio da je pogodio sljepoočnicu, odnosno da se ja nisam istrgnuo ispod njegovih ruku i zavikao 'upomoć', našto je njegov pomagač Zihnija Grahović rekao da me pusti i potom su otišli", ispričao je Peratović Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da je službenom predstavkom prigovorio tijelima progona što je Čunko prijavljen samo za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, a tvrdi i da je inicijator zastrašivanja stariji Vladimir Čunko.

"Tražim da jedan i drugi Čunko odgovaraju za pokušaj ubojstva, stariji u poticanju, dok za Grahovića tražim da odgovara za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda", rekao je Hini Peratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žali se i na neprofesionalno postupanje policije jer tvrdi da od nešto iza 19 sati, kada je prijavio napad, očevid nije obavljen sve do 2,30 sati. Tvrdi i da policija nije tražila počinitelje sve do 22 sata, kada je na internetu objavio da ima dojavu jednog od susjeda da se počinitelji nalaze u kafiću u Rečici.

Peratović smatra da su se upravo zbog toga počinitelji vratili na njegovo imanje i počinili još jedno kazneno djelo - uništenje ili oštećenje tuđe stvari ili imovine uz štetu od više od 9.000 kuna. O svojoj je predstavci državnom odvjetništvu obavijestio i policiju, Ured predsjednice Republike Hrvatske, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora i gradonačelnika Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo